‘Zonder sociale winst geen financiële winst’

  • Arbeidsmarkt

Brainport Assembly is een bijzonder bedrijf. Dat ligt niet zozeer aan de werkzaamheden (het bedrijf assembleert en monteert producten voor de maakindustrie), maar vooral aan het feit dat het dat doet met mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Mensen krijgen bij ons weer perspectief.”

Het verhaal van Brainport Assembly begint eind 2012, blikt directeur Lars van der Hoorn terug. “Ik nam in 2000 het familiebedrijf, Van der Hoorn Buigtechniek in Geldrop, over. Onze core business: het buigen en walsen van metalen buizen. Vier jaar geleden kreeg ik een telefoontje van Ergon, de sociale werkvoorziening in Eindhoven, zij hadden ook een afdeling die buizen buigt. Hadden wij wellicht interesse om deze mensen over te nemen? Dat hadden we wel. Al snel gingen de voormalige Ergon-medewerkers – mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt – binnen ons bedrijf aan de slag met het maken van leidingen voor onder meer bussen, gashaarden en espressoapparaten.”

Participatiewet

Inmiddels was op 1 januari 2015 de Participatiewet ingevoerd, vervolgt Van der Hoorn. “Doel van die wet is om zoveel mogelijk mensen met een arbeidsbeperking aan werk te helpen. Ik wist inmiddels uit eigen ervaring dat mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt enorm waardevol kunnen zijn, zolang je ze maar goed begeleidt. Zo ontstond het plan voor een gespecialiseerd assemblagebedrijf voor de maakindustrie in de Brainport-regio rond Eindhoven. Brainport Assembly was geboren.”

Goede begeleiding

Momenteel telt het bedrijf ongeveer 20 medewerkers. De teams bestaan uit een afgewogen mix van mensen uit de doelgroep, mensen die eventueel verder kunnen doorgroeien én een ervaren teamleider. Van der Hoorn: “Vergis je niet: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt zijn vakinhoudelijk vaak enorm goed. Wel hebben ze door de bank genomen nét iets meer begeleiding nodig dan een ‘gewone’ medewerker. Werkinstructies doseren we daarom en spitsen we net iets meer toe op het individu. Ook ligt het werktempo vaak net iets lager. Het verschil in loonwaarde dat hierdoor ontstaat, wordt gecompenseerd vanuit de deelnemende gemeentes uit de regio en het UWV. Op die manier kunnen we tóch concurrerend werken.”

Verrijking

Maar de grootste winst is volgens Van der Hoorn toch vooral sociaal van aard. “Mensen die eerst werkloos thuis zaten, hebben nu weer perspectief. Ze komen onder de mensen, hebben iets omhanden, en voelen zich eindelijk weer gewaardeerd. Wij gaan niet uit van wat mensen níet kunnen, maar juist van wat ze wél kunnen. Voor veel mensen is het de eerste keer dat ze op die manier benaderd worden, en dat blijkt vaak een enorme stimulans. Vaak blijken ze veel meer in hun mars te hebben dan ze zelf voor mogelijk hielden. Het werken bij ons verrijkt hun leven op die manier enorm.”

Groei

Eerder dit jaar verhuisde Brainport Assembly van Geldrop naar Veldhoven. Het streven is om uiteindelijk door te groeien van 20 medewerkers naar zo’n 150 à 200 mensen, schetst Van der Hoorn. “Momenteel assembleren we onder meer bureaus, bedden en laadpalen. Het aantal bedrijven in de regio dat ons weet te vinden groeit intussen flink. Bedrijven beseffen dat het vaak lonender is om producten tegen lagere kosten dicht bij thuis te laten assembleren, dan in een lagelonenland. Sowieso gaat het na de crisisjaren weer bergopwaarts met de maakindustrie in Zuidoost-Brabant. Genoeg werk aan de winkel dus. Wij zijn er klaar voor!”

Auteur: Joost Peters

Meer informatie over BRAINPORT ASSEMBLY:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Jonkman Opleidingen Jonkman opleidingen

Úw partner in logistieke- en veiligheidsopleidingen!