Aantal robots in Brabantse maakindustrie neemt snel toe
- 26 mei, 2015
- Industrie
- Bron: Bom
Het aantal robots in de Brabantse maakindustrie neemt de komende vijf jaar in rap tempo toe. Zeker met de inzet van zogenoemde cobots, robots die zij aan zij met mensen kunnen samenwerken.
Dat voorspelt Marcel Grooten in het tv-programma 'Booming Brabant'. Grooten onderzocht in opdracht van de BOM de kansen voor slimme robots in de Brabantse maakindustrie.
Lagelonenlanden
Grooten: “In de jaren tachtig en negentig verhuisde de productie van veel Brabantse bedrijven naar lagelonenlanden. Daar komen nu de bedrijven dankzij de ontwikkeling van slimme robots meer en meer van terug”, vertelt Grooten. “Door de inzet van slimme robots wordt het productieproces beter, sneller en goedkoper. Daardoor verbetert de concurrentiepositie en worden er banen gecreëerd.”
Argwaan
Volgens Grooten gaan cobots – de tweede generatie robots - een steeds belangrijkere rol spelen bij de productie. “De eerste generatie robots werd vooral ingezet in de auto-industrie om aan de lopende band auto’s in de elkaar te zetten. Die robots beheersten vaak maar één handeling. Cobots zijn flexibeler te programmeren en daardoor kunnen ze ook reageren op het gedrag van mensen. In Brabant moeten we ons blijven focussen op de verbetering van productieproces, anders missen we straks de boot. Landen om ons heen vernieuwen immers ook.”
Toch zien veel mensen de opkomst van robots met argwaan tegemoet; het zou banen kosten. Grooten bestrijdt die conclusie met klem. “De inzet van robots maakt het productieproces stukken goedkoper en leidt tot economische groei. Door te investeren in robotica houden we klanten binnenboord en dat levert op termijn ook weer banen op. Robotica is geen bedreiging, maar een kans.”
Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!