Ede timmert aan de weg met tweede biomassacentrale

  • Innovatie & MVO
  • Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

De eerste centrale met warmtenet draait naar volle tevredenheid sinds begin 2014 en is voor de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) inmiddels een icoonproject.

Ede timmert aan de weg met tweede biomassacentrale

Onlangs heeft de gemeente Ede een tweede biomassacentrale in het ontwerpbestemmingsplan opgenomen.

De eerste biomassacentrale levert duurzame warmte aan ongeveer 3.000 woningen. Binnenkort wordt de productiecapaciteit ervan meer dan verdubbeld. De duurzame warmte is een alternatief voor stadswarmte met aardgas.

Zowel provincie Gelderland als het ministerie van Economische Zaken (EZ) subsidieerden het project in Ede. De provincie deed dat met financiering uit het Innovatie- en Investeringsfonds. EZ gebruikte daarvoor de regeling Industriële warmtebenutting, RVO.nl voerde de rijksregeling uit. 

Totale kringloop

Het project van particulier initiatiefnemer Bio-energie de Vallei (BDV) omvat de hele kringloop van duurzame energie: van biomassa-inkoop voor warmteopwekking tot transport en distributie van warmte aan verschillende klanten in Ede. Directeur van BDV, Valentijn Kleijnen: “Omdat de keten zo lang is, was dat het lastigste van het hele project: hoe krijg je alle partijen – van toeleverancier tot afnemer – op één lijn.”

Publiek-private samenwerking 

De biomassacentrale in Ede is inmiddels een icoonproject voor RVO.nl vanwege de succesvolle publiek-private samenwerkingsverbanden die zijn ontstaan. Voor de houtinkoop, duurzame warmtelevering en bouw van de installatie is een groot aantal samenwerkingsverbanden opgezet, onder meer met gemeente Ede, woningcorporatie Woonstede en Nuon. 

CO2-reductie

Op basis van de ontwerpcapaciteit van de bio-energiecentrale stoot de centrale 7.000 ton minder CO2 per eenheid uit per jaar in vergelijking met warmteproductie met fossiele brandstoffen. Met de verdubbeling van de capaciteit is de CO2-reductie 14.000 ton per eenheid. 

Warmtenetten

De ontwikkelingen in Ede passen binnen het programma Energy Efficiency Accelerator dat tijdens de Climate Summit 2014 op 23 september van de Verenigde Naties is gepresenteerd. Doel is de uitbouw van warmtenetten voor duurzame energie te versnellen.