Energy Battle in Eindhoven van start gegaan
- 13 okt., 2014
- Innovatie & MVO
Op de Dag van de Duurzaamheid, 10 oktober, is de Energy Battle in Eindhoven van start gegaan. Eindhoven gaat de strijd aan met nog negen andere gemeenten in Nederland.
De battle is een initiatief van het Klimaatverbond en wordt voor de vierde keer georganiseerd. Deze energiebespaarwedstrijd loopt de gehele winter door en per gemeente zijn er drie teams. De teams van de gemeente Eindhoven bestaan uit: KlimaCoaches/energiecoöperatie, bewoners en lokale politici.
Driehoek: partners, bewoners en politici
Eindhoven is één van de tien deelnemende gemeenten aan de Klimaatverbond Energy Battle. Vandaag is het eerste team in Eindhoven gestart en de wedstrijd loopt tot februari 2015. Iedere deelnemende gemeente levert drie teams van ieder tien deelnemers. Zij gaan in een estafette van drie rondes (bestaande uit vier weken) thuis energie besparen. De drie teams in Eindhoven bestaan uit: KlimaCoaches en mensen vanuit de energiecoöperatie 040energie, inwoners uit de wijk het Vonderkwartier en lokale politici.
Deze laatste wordt ingevuld door onder andere: Mieke Verhees, Ab Oosting en Edith van Dijk vanuit PvdA. Karin Wagt en Miriam Frosi namens CDA. Rik Thijs vanuit GroenLinks en Mari Nijs van Lijst Pim Fortuyn Eindhoven. Binnen de gemeente Eindhoven wordt bij het verduurzamen van de stad actief de samenwerking gezocht met partners in de stad en bewoners. Er is dan binnen de Energy Battle ook bewust gekozen voor de driehoek; partners, bewoners en politici.
Delen van ervaringen
De Energy Battleheeft als doel om zoveel mogelijk elektriciteit en gas te besparen. Alle deelnemers registreren thuis hun energieverbruik. Dat doen zij met behulp van de Wattcher, een energiedisplay die inzicht geeft in het stroomverbruik van het hele huis. Na vier weken dragen de deelnemers de Wattcher over aan het volgende team. Bij het besparen van energie gaat het niet alleen om hulpmiddelen, zoals zonnepanelen of LED-lampen, maar ook zeker om gedrag. Hierbij is het ook belangrijk dat zij hun ervaringen delen met het volgende team, om zo elkaar verder te helpen.
Het team vanuit de KlimaCoaches en de energiecoöperatie gaat als eerste aan de slag, waarna zij in november het stokje overdragen aan het Vonderkwartier.De lokale politici sluiten de battle af. De gemeente met de grootste behaalde besparing is de winnaar. Begin februari 2015 wordt duidelijk welke gemeente dat is. Het beste team wordt beloond met een bespaarbox van ECO-Logisch. In de gemeente Eindhoven krijgt het team dat de meeste energie heeft bespaard ook een prijs. Kijk voor meer informatie over duurzaamheid in Eindhoven op www.eindhoven.nl/duurzaamheid.
Klimaatverbond
De makkelijkste manier om te besparen is stoppen met het verspillen van energie die je niet nodig hebt. Een gemiddeld Nederlands huishouden verspilt 14% elektriciteit. Door mee te doen aan de wedstrijd krijgen de deelnemers inzicht in hun energieverbruik in huis, waardoor ze betere keuzes kunnen maken en slimmer omgaan met hun apparatuur. Met de Energy Battle wil het Klimaatverbond laten zien dat een gemiddelde energiebesparing van 10 tot 20% goed haalbaar is. Als een gemiddeld gezin 15% bespaart scheelt dat ongeveer 300 euro per jaar. Besparen is dus goed voor de portemonnee en het klimaat. Kijk voor meer informatie over het Klimaatverbond op www.klimaatverbond.nl.
Duurzaamheid en Eindhoven
In het coalitieakkoord “Expeditie Eindhoven – Iedereen mee” neemt het thema duurzaamheid en energie een belangrijke plek. Samen met onder andere inwoners, bedrijven en kennisinstellingen wordt er hard gewerkt aan een duurzaam Eindhoven. Dit is een stad waar het fijn en veilig wonen, werken en recreëren is. Voor onszelf, maar ook zeker voor onze kinderen en kleinkinderen. Benieuwd naar de verschillende ontwikkelingen, projecten en het laatste nieuws? Kijk op www.eindhoven.nl/duurzaamheid.
Flexibel internationaal transport en een efficiënte opslag