‘Hogere arbeidsmobiliteit kan tekort aan ICT’ers verhelpen’

  • Arbeidsmarkt
  • Bron: Brainport

In Brainport Regio Eindhoven is een groot tekort aan goed opgeleide ICT’ers. Van alle openstaande vacatures op het gebied van Science, Technology, Engineering and Mathematics (STEM) gaat het in gemiddeld één op de drie gevallen om een ICT-baan.

‘Hogere arbeidsmobiliteit kan tekort aan ICT’ers verhelpen’

Om daar een oplossing voor te vinden, neemt Brainport Development deel aan de ‘Secretariat of the Grand Coalition for Digital Jobs’. Dit Europees project is onderdeel van de ‘Grand Coalition for Digital Jobs’ die in maart 2013 is opgezet onder supervisie van Neelie Kroes, destijds Eurocommissaris met de portefeuille Digitale Agenda.

Onderzoek

"Uit onderzoek blijkt dat, als we niet actief aan de slag gaan, het tekort aan IT-ers in 2020 in heel Europa is opgelopen tot 900.000 mensen. Binnen het project is geanalyseerd welke regio's een tekort hebben aan IT-ers en welke regio's juist kampen met een hoog aanbod van IT-ers. Vervolgens proberen we die regio's aan elkaar te verbinden door middel van een eerste pilot. In ons geval betekent dat dat we in juni naar Polen vertrekken en in oktober naar Spanje om daar talent te scouten onder studenten en en werkzoekenden", zegt Yvonne van Hest, bij Brainport Development verantwoordelijk voor arbeidsmarktontwikkeling. ¨Omdat het een Europees project is, doen we dit overigens niet enkel voor onze eigen Brainport regio, maar ook voor drie andere regio´s waar de tekorten hoog zijn, namelijk Amsterdam, Baden Württemberg en Edinburgh.¨

Arbeidsmobiliteit

De Secretariat of the Grand Coalition heeft vijf speerpunten bepaald om het tekort aan ICT’ers te verhelpen en de kwaliteit van hun vaardigheden te verbeteren. Behalve een campagne om bewustwording van het probleem aan te wakkeren, gaat het om training van ICT-opleiders, certificering van diploma’s, nieuwe onderwijsmethodes en de mobilisering van ICT’ers. Deze zaken worden met in totaal veertien Europese partners aangepakt.

Van Hest: "Het project behelst korte, middellange en lange termijn oplossingen. De arbeidsmobiliteit tussen de EU lidstaten is momenteel 3,3%, laag dus als je bedenkt dat er een vrij verkeer van personen is tussen deze landen. Wij richten ons in dit project op de korte termijn oplossing: hoe kunnen we de mobiliteit verhogen door mensen uit regio´s waar aanbod is aan ICT-ers te koppelen aan werkgevers uit regio´s waar vraag is. En dan is de baan het belangrijkst, maar natuurlijk ook de motivatie van mensen om te willen verhuizen en in een ander land te gaan werken. Wat heeft dit land ze te bieden, spreken ze er goed Engels, kunnen mijn kinderen er naar een internationale school, et cetera.¨