'Ict-onderwijs moet echt anders'
- 30 okt., 2014
- Technologie
- Bron: VNO-NCW
Nederland loopt hopeloos achter als het gaat om ict-onderwijs, stellen bedrijven en wetenschappers deze week in Opinieblad Forum. Wat heb je aan Frans en Duits als je geen Python of C++ kent?
Marcel Timmer, directielid van Microsoft, beklaagt zich in het blad over het ontzettend grote tekort aan ict-talent in Nederland. Kinderen hebben wel de interesse, maar omdat die niet gestimuleerd wordt, blijft deze niet altijd hangen, zegt hij. 'Nederland is een land met een snelle technologieadaptatie. Iedereen kan omgaan met tablets, laptops en smartphones. Maar ook echt weten hoe het werkt en er zelf iets voor maken, dat kunnen we niet.' Informatica wordt nog op slechts 5 procent van de middelbare scholen gegeven. De minister van Onderwijs, Jet Bussemaker, is echter niet bereid te praten over verplichte informatica-lessen op scholen, stelt hij.
Programmeren verplicht
Ook Tineke Netelenbos, aangewezen door de EU als Nederlandse digital champion, stoort zich mateloos aan de visie van de overheid op informatica. 'In Nederland heerst nogal de opvatting dat je niet steeds nieuwe eisen aan het onderwijs moet stellen. Ik zeg liever: het is een systeem dat ons 40 miljard kost, dan mogen we er best wat van verwachten.' In Engeland heeft de regering leren programmeren verplicht gesteld, stelt Netelenbos. Ook een land als Estland laat zien hoe kinderen al vanaf de basisschool spelenderwijs kennis maken met informatica.
Robotwerkloosheid
Een programmeertaal leren is echt niet zo moeilijk, stelt Timmer. 'Het lesmateriaal dat docenten kunnen gebruiken bij hun lessen bestaat bovendien allang. MIT heeft software ontwikkeld, Scratch, waarmee kinderen heel makkelijk zelf aan de slag kunnen. Met Code Academy kun je de basis leren van talen zoals Java. Met Lego Mindstorms bouw je robots. Het wiel hoeft echt niet opnieuw uitgevonden te worden.' Zo leg je op de basisschool een brede basis, waar kinderen op de middelbare school weer mee verder kunnen, zegt de Microsoft-directeur. Angst voor 'robotwerkloosheid' is een denkfout, stelt hij. 'Simpel gezegd: iemand zal die robots moeten bouwen, programmeren en onderhouden.'
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!