INTERREG 2014-2020: meer focus, minder administratie

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland

De nieuwe INTERREG-programma’s voor 2014-2020 zijn bijna rond. Nederland heeft de programma’s NWE, NSR en Europe afgelopen zomer ondertekend, nu moet de Europese Commissie ze nog vaststellen.

INTERREG 2014-2020: meer focus, minder administratie

Naar verwachting volgt de eerste call-for-proposals van de drie programma’s niet eerder dan het tweede kwartaal van 2015.

Hoewel de nieuwe programma’s nog niet definitief rond zijn, was er genoeg nieuws te melden tijdens de drukbezochte informatiedagen in Groningen, Eindhoven en Arnhem, georganiseerd door RVO.nl. Bij de opening vertelt Edwin Koning, sr. beleidsmedewerker van het ministerie van Infrastructuur en Milieu (IenM): “De nieuwe programma’s hebben meer focus, meer nadruk op tastbare resultaten, sterkere partnerschappen en toepassing van de resultaten. Ook het delen van de opgedane kennis en ervaring, zowel binnen als buiten de projecten, wordt belangrijker.”

‘Two step approach’

Nieuw in de NWE- en NSR-programma’s is een two step approach voor het indienen van projecten. In de eerste stap dien je een beknopt projectvoorstel in. Wordt dat goedgekeurd, dan dien je in de tweede stap een volledig plan in. Koning legt uit: “De two step approach voorkomt dat projectenplannen afvallen waarin al veel tijd en geld is geïnvesteerd. En het vergroot de slaagkans voor de tweede stap.” De exacte procedure moet nog vastgesteld worden. Hoe het globaal werkt vindt u in de brochure hieronder.

Innovatie voorop

Elk INTERREG-programma heeft eigen thema’s, maar innovatie komt in alle drie de programma’s terug. INTERREG wil ervoor zorgen dat regio’s hun innovatiepotentieel benutten en verder ontwikkelen, vertelt Gé Huismans, contactpersoon voor NWE bij RVO.nl. “Belangrijk is dat koplopende regio’s minder hardlopende regio’s op sleeptouw nemen. We willen dat projecten een goede voedingsbodem creëren voor nieuwe én bestaande bedrijven.  INTERREG stimuleert ook overheden om investeringen te doen om innovatie aan te jagen. Met als doel dat die investeringen weer leiden tot méér investeringen.”

Aandacht voor mkb en administratielast

Om het innovatiepotentieel van het mkb te benutten is er binnen de nieuwe programma’s expliciete aandacht voor het betrekken van mkb’ers. Huismans: “Bedrijven hebben een bijzondere rol in INTERREG-projecten. Ze zijn meer dan welkom in alle programma’s; ze maken de triple helix compleet. Deelname van het mkb kent nu nog veel knelpunten, maar Nederland loopt voorop in de Europese onderhandeling om deelname te vergemakkelijken.”

Ook lopen er veel inspanningen om het administratieve proces te vereenvoudigen. Aanvraagformulieren van verschillende INTERREG-programma’s zijn op elkaar afgestemd en kunnen straks digitaal worden ingediend. Ook de financiële administratie wordt makkelijker,  met minder kostensoorten en kortere betaaltermijnen.

RVO.nl helpt

RVO.nl voert de programma’s NWE, NSR en Europe uit in opdracht van het ministerie van IenM. Het is slim om al in een vroeg stadium contact te zoeken met de contactpersonen, benadrukken Koning en Huismans. “Zij stellen de juiste vragen en kunnen goed beoordelen bij welk programma een project past. Ze hebben bovendien een groot nationaal en internationaal netwerk dat ze kunnen inzetten om partners te vinden.”

Bekijk een impresse van alle presentaties van de informatiedag in Groningen (28 oktober 2014.). De impressies en presentaties van Eindhoven (6 november) en  Arnhem (11 november) volgen.

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!