Nieuwe generatie robots biedt kansen voor Brabant

  • Technologie
  • Bron: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij

Brabant kan een belangrijke rol spelen in de snel groeiende roboticamarkt. De kennis, technologie en ervaring is rijkelijk aanwezig.

Nieuwe generatie robots biedt kansen voor Brabant

Kruisbestuiving is noodzakelijk om de verschillende partijen uit de roboticamarkt te verbinden met bedrijven uit de kansrijke marktdomeinen zoals industrie, logistiek, agrofood, maintenance en gezondheidszorg. Alleen dan is het mogelijk om concrete, kansrijke toepassingen te ontwikkelen voor problemen uit de markt. Dat stelt de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) in een marktverkenning die 25 maart is aangeboden aan Prof. dr. ir. Stefano Stramigioli (Robotica professor TU Twente). 

De markt voor robots groeit de komende jaren exponentieel. Die groei komt voor het overgrote deel voor rekening van de nieuwe generatie robots die nu wordt ontwikkeld. Anders dan de klassieke industriële robots die hun werk in fabrieken of magazijnen achter hoge hekken verrichten, kunnen deze nieuwe robots naast en tussen ons werken en zelfs met ons samenwerken. Ze ontlasten ons van fysiek zware, repeterende en eentonige handelingen. Ze stellen ons in staat om nauwkeuriger en preciezer te werken. Ze reiken ons op het juiste moment materialen, gereedschappen of instrumenten aan. Ze verrichten taken op locaties waar wij niet of nauwelijks kunnen komen of ons simpelweg niet aan willen wagen.

Kansen in vijf marktdomeinen

De BOM heeft de kansen van de robotica-industrie in vijf marktdomeinen verkend: industrie, logistiek, agrofood, maintenance & service en gezondheidszorg. Daaruit blijkt dat in alle vijf marktdomeinen kansen liggen. Dankzij de nieuwe generatie robots komt robottechnologie bijvoorbeeld binnen handbereik van kleine en middelgrote productiebedrijven, waardoor het aantrekkelijker wordt om in Nederland te (blijven) produceren. De positie van Zuid-Nederland als logistieke hotspot van Europa kan door de toepassing van slimme, flexibele robots worden versterkt. Met behulp van drones en onbemande landbouwvoertuigen wordt precisielandbouw mogelijk, wat de productiviteit in deze sector bevordert en de positie van Nederland als één-na-grootste exportland van landbouwproducten verder versterkt. In de gezondheidszorg en maintenance & service liggen met name kansen in de ontwikkeling van zeer specifieke robots voor zeer specifieke taken.

Lage robotdichtheid

Nederlandse onderzoeksinstellingen spelen een belangrijke rol in de ontwikkeling van deze robots, maar het bedrijfsleven loopt vooralsnog achter met de toepassing van robottechnologie. De robotdichtheid in Nederland bedraagt 93 stuks per 10.000 productiemedewerkers, een stuk minder dan in ons omringende landen zoals Denemarken (166), België (169), Zweden (174) en Duitsland (282). Nederland laat dus kansen liggen om beter, sneller, veiliger en goedkoper te werken.

De BOM concludeert op basis van de marktverkenning dat Brabant uitstekend gepositioneerd is om hierin verandering aan te brengen. Het Brabantse bedrijfsleven kan niet alleen op de Nederlandse, maar ook op de Europese markt en ver daarbuiten een belangrijke rol te spelen. Brabant blinkt immers uit in mechatronica, beschikt over een hightech-ecosysteem met vooraanstaande onderzoeksinstellingen, heeft systeem integratoren met veel ervaring in de verschillende marktdomeinen en telt gespecialiseerde bedrijven op het gebied van software en vision-technologie. 

Kruisbestuiving is nodig

Wat nodig is om de kansen in de roboticamarkt te grijpen, is kruisbestuiving tussen de aanwezige onderzoeksinstellingen, bedrijven uit de robotica-industrie en bedrijven uit de verschillende marktdomeinen. Alleen door verschillende technologieën met elkaar te integreren, kunnen concrete toepassingen worden ontwikkeld die tegemoet komen aan de problemen uit de markt. De eerste voorbeelden daarvan worden nu in Brabant zichtbaar. De BOM is ondersteunt en faciliteert drie concrete initiatieven van ondernemers die de kansen in de roboticamarkt willen grijpen.

De BOM doet een oproep aan andere bedrijven die kansen zien in de roboticamarkt. “Als BOM fungeren we als initiator en regisseur wanneer het op innoveren aankomt”, stelt Dick de Jager, Sectormanager Business Development van de BOM. Wij brengen kansrijke bedrijven en instellingen bijeen en realiseren samenwerkingskansen. Wij dagen iedereen uit om met ons een actieagenda voor de roboticamarkt in Brabant te implementeren en invulling aan de vele kansen te geven.”

De marktverkenning en de mogelijkheden voor Brabant zijn gebundeld in een uitgebreide publicatie met als titel ‘Robotics: Ondersteunen, Assisteren en Samenwerken’.

Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!