'Taboe op werkstress moet verdwijnen'

  • Regionale ontwikkeling
  • Bron: VNO-NCW

Een aanhoudende hoge werkdruk kan leiden tot verzuim. Het is belangrijk dat werknemers hierover tijdig in een open sfeer kunnen praten met hun werkgever. Daarom moet het taboe op werkstress verdwijnen.

'Taboe op werkstress moet verdwijnen'

Voor werkgevers is het belangrijk om werkdruk bij hun werknemers tijdig te herkennen. Een goed overzicht en een goede organisatie van het werk helpen om problemen te voorkomen. Dat zeggen VNO-NCW en MKB-Nederland bij de start van de overheidscampagne 'Check je werkstress'. De sociale partners komen met een speciale website.

Grootste ziekteveroorzaker

Een derde van de werknemers die zich ziek melden, kampt met een te hoge werkdruk. Daarmee is werkdruk de grootste ziekteveroorzaker op de werkvloer. Volgens VNO-NCW en MKB-Nederland is daar geen eenduidige reden voor. 'Het leven is drukker geworden en er is een hogere prestatiedrang omdat het tegenwoordig moeilijk is om een baan te krijgen. Er is niet echt één schuldige aan te wijzen. Beide partijen hebben een aandeel.'

Goede voorbeelden uitwisselen

De communicatiecampagne Check je werkstress is bedoeld om werkgevers en werknemers op de risico's van te veel werkstress te wijzen. Ervaringsverhalen van bekende en onbekende Nederlanders staan centraal. Op bijeenkomsten zullen werkgevers en werknemers goede voorbeelden uitwisselen. De sociale partners hebben binnen de Stichting van de Arbeid een website over de aanpak van 'psychosociale arbeidsbelasting' ontwikkeld.

RTP Elektrotechniek - Kleine klus, snel geregeld RTP Elektrotechniek

Zekerheid voor alles