Trotse Smaakhoofdstad trekt nieuwe festivals aan

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Gemeente Ede

De gemeente Ede is, halverwege het jaar dat ze Hoofdstad van de Smaak is, trots op haar burgers, bedrijven en organisaties die met elkaar Ede als foodstad op de kaart zetten. De titel zorgt voor een groeiende belangstelling voor de streekproducten in Ede.

Trotse Smaakhoofdstad trekt nieuwe festivals aan

Dit jaar kent zo al drie nieuwe foodfestivals. Horeca zet massaal de streekproducten op de menukaart. Talloze bestaande events worden opgeluisterd met een proeverij.

Inwoners van Ede ervaren steeds meer dat Ede bijzonder veel voeding van eigen bodem produceert en dat werkt als een olievlek. Vanaf het begin, na toekenning van de titel door Stichting Week van de Smaak in juli 2013, was duidelijk dat het smaakjaar werd gedragen door de samenleving. De gemeente stelde, als voorbeeld van een deregulerende overheid, dat 2014 een jaar was van de gemeenschap. Initiatieven voor events of andere activiteiten rondom lokale voeding moesten vanuit de samenleving komen. Spannend, maar het slaagt wonderwel, vindt ook wethouder Leon Meijer. “Ede, Hoofdstad van de Smaak, laat het hele jaar met leuke evenementen zien wat Ede te bieden heeft. Streekproducten, recepten, kooksessies, festivals. Een fijne synergie tussen oude kennis, mooie initiatieven en nieuwe tradities”.

Nieuwe foodfestivals

Het komende halfjaar staat er nog twee hele nieuwe foodfestivals op het programma. Festival Pure Passie tovert op 30 augustus landgoed Kernhem om in een buitenfair. Een dag vol smaken, geuren, kleuren, geluiden en gezelligheid, voor iedereen. Bioscoop CineMec is in de Week van de Smaak (27 september tot en met 5 oktober) het decor voor een heus filmfoodfestival. Internationale speelfilms rondom eten maar ook de documentaire over De Groote Voort (Remekerkaas) uit Lunteren worden geprogrammeerd. Bij de films zijn uiteraard proeverijen met streekproducten. Ook de plaatselijke Heideweek krijgt dit jaar een extra lokaal foodtintje: Ede culinair op de Markt met nog meer lokale producten, de kindermiddag waar wordt gekookt met gezonde, lokale voeding en de Heideoptocht met het thema: ‘Om op te (vr)eten’.

Durven

De afgelopen maanden kenden mooie momenten. Je moet het maar durven om een gloednieuw festival als Eten op rolletjes neer te zetten afgelopen Pinksterweekend in het Openluchttheater. Vooraf was gerekend op maximaal 1500 belangstellenden maar dat werden er duizenden meer, waaronder ook vele dagjesmensen van buiten Ede. Het festival was zo succesvol dat er alweer een tweede editie staat gepland. Maar ook het planten van fruitbomen achter Groenhorst Ede door 300 basisschoolleerlingen tijdens Boomfeestdag, de drukbezochte Paasstreekmarkt in het Binnenveld en de proeverij op de geluidswal van de bioscoop zijn positieve resultaten. Wat te denken van het tijdelijke streekrestaurant in het centrum van Ede dat een week lang was volgeboekt.

Ede kent zo’n 30 adressen waar ambachtelijke, streekeigen voeding wordt gemaakt. Keerzijde van het succes van Hoofdstad van de Smaak is dat deze streekproducenten zo zeer in de belangstelling staan, dat ze soms gewoon ‘nee’ moeten verkopen. “We worden bijna wekelijks benaderd voor een proeverij”, vertelt de coördinator van zorgboerderij Makandra in Ede. “We proberen zoveel mogelijk mee te doen, maar zitten ook met beperkte capaciteit.”

Het jaar van de smaak duurt nog tot 31 december 2014. Dan wordt het stokje overgedragen aan Leeuwarden. Voor een overzicht van alle evenementen tot het einde van dit jaar zie www.hoofdstadvandesmaak2014.nl Volg ook alle ontwikkelingen via facebook en twitter