Werkplein Hart van West-Brabant zet stevig in op jongerenaanpak
- 27 mei, 2015
- Regionale ontwikkeling
- Bron: Gemeente Zundert
Het Werkplein Hart van West-Brabant gaat haar jongerenaanpak intensiveren. Dat heeft het Dagelijks Bestuur van de gemeenschappelijke regeling van de gemeenten Etten-Leur, Halderberge, Moerdijk, Roosendaal, Rucphen en Zundert besloten.
Door het bundelen van de in de organisatie aanwezige expertise en het versterken van de samenwerking met maatschappelijke partners gaat het Werkplein de 375 werkloze jongeren tussen de 18 en 27 jaar begeleiden naar betere kansen in de maatschappij.
Werkloosheid onder kwetsbare jongeren voortvarend aanpakken
De crisis heeft tot een toename van de jeugdwerkloosheid geleid. Ook door de komst van de Participatiewet per 1 januari 2015 kloppen er meer kwetsbare, werkloze jongeren bij het Werkplein aan. Deze ongeveer 375 jongeren tussen de 18 en 27 jaar hebben uiteenlopende achtergronden en problematieken. Het Werkpleinbestuur wil nu in deze groep investeren, zodat zij uit de uitkeringssituatie komen en hier zelf uit kunnen blijven.
Scholing en startkwalificatie
In de aanpak van het Werkplein hebben scholing en het behalen van een startkwalificatie prioriteit, omdat deze de kansen op de arbeidsmarkt vergroot. Wanneer een jongere (nog) geen werk heeft, kan deze het beste doorleren. Een startkwalificatie is een certificaat of diploma van een opleiding op MBO2, HAVO of VWO niveau.
Thomas Zwiers, voorzitter van het dagelijks bestuur: "Met die startkwalificatie hebben jongeren meer kans om zelf voor hun inkomen te zorgen en zelfstandig te participeren in de maatschappij. Helpen we die jongeren nú niet voortvarend op weg, dan lopen we het risico dat ze jarenlang in een uitkeringssituatie blijven, met alle gevolgen van dien."
Binnen het Werkplein worden vijf medewerkers vrijgemaakt die zich exclusief op jongeren gaan richten.
Samenwerking
Het Werkplein gaat zoals gezegd de samenwerking met partners in de regio, zoals het onderwijsveld, het speciaal onderwijs, werkgevers en hulporganisaties, verstevigen. Zo ontstaat een hecht netwerk van partijen, waar de jongeren profijt van hebben.
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!