Slimmer werken begint bij de ontwikkeling van uw medewerkers
- 13 mrt., 2017
- Onderwijs & Training
We moeten tegenwoordig allemaal tot 67 jaar werken. Dit wil je op het juiste niveau doen, maar ook in goede gezondheid. Als bedrijf wil je vooral dat de kennis en kwaliteit van je medewerkers op peil blijft of verbeterd wordt. Het belang van een goed scholingsplan wordt daarbij vaak onderschat.
Marcel Engelen, cursuscoördinator bij Evolon (zie foto), ziet dit belang dagelijks toenemen in de regio Gelderland-Oost. Om de bedrijvigheid in deze krimpregio te stimuleren, zit hij dagelijks om tafel met bedrijven om advies te geven over trainingen die medewerkers naar een hoger level brengen en waardoor bedrijven slimmer kunnen gaan werken en hun kosten kunnen verlagen.
Bedrijfsopleidingen
Evolon biedt cursussen en trainingen aan bedrijven op het gebied van Veiligheid en gezondheid, Vaktechniek, Communicatie en samenwerken en Transport code 95 . Denk aan veilig werken met een heftruck, steigerbouwen, Bewustwording veilig hijsen met een 10 ton meter kraan, een EHBO cursus of een VCA training. “Wij begeleiden bedrijven met het inrichten van en invulling geven aan scholingsplannen”, licht Engelen toe.
Waarom een scholingsplan?
Engelen: “Door de voortdurende veranderingen in werk, wet- en regelgeving en de eisen en wensen van klanten is het noodzakelijk om de deskundigheid, kennis en vaardigheden van werknemers op peil te houden of te verbeteren. Als bedrijf wil je de kwaliteiten van je medewerkers natuurlijk optimaal benutten, zodat ook de kwaliteit van je dienstverlening optimaal is. Door scholing aan te bieden ben je tevens een aantrekkelijke werkgever. Maar scholing is vooral ook belangrijk voor de gezondheid, productiviteit én het plezier waarmee een medewerker zijn werk uitvoert. Het motiveert, prikkelt en daagt uit om te blijven ontwikkelen.”
Hoe maak je een scholingsplan?
“Vaak zien we dat er pas naar scholing gekeken wordt als een medewerker ernaar vraagt of als een bedrijf er plotseling behoefte aan heeft. Het belang van scholing wordt daarmee nog te veel onderschat. Ieder bedrijf zou een eigen scholingsplan op moeten stellen, zodat je gedwongen wordt na te denken over de toekomst van je bedrijf. Dit vormt de basis voor het scholingsplan. Welk type opdrachten wil je binnenhalen (bouw, transport, utiliteit)? Welke kwaliteiten en vaardigheden zijn daarvoor nodig? Welke competenties zijn al aanwezig en welke niet? Welke medewerkers hebben hun ambitie aangegeven? Wij gaan actief naar bedrijven toe. We kijken wat er de afgelopen jaren aan scholing is gedaan. We zetten de koers voor de komende drie jaar uit en denken mee over welke trainingen nodig zijn om de doelen te bereiken. We adviseren bedrijven hierbij ook hoe ze slimmer kunnen werken (lean werken), bijvoorbeeld door het gebruik van machines in plaats van handmatig tillen of door een training veilig rug gebruik waardoor het verzuim verminderd.”
Zorgt een scholingsplan voor duurzame inzetbaarheid?
“Jazeker. In de bouw zie je veel lichamelijke klachten, maar er komen ook steeds meer innovatieve oplossingen voor zware belasting. Daar worden dan weer nieuwe trainingen voor ontwikkeld, dus het is zonde om als bedrijf te blijven hangen in vastgeroeste patronen. Met een goed scholingsplan kun je daarop inspelen en de kwaliteit, veiligheid en inzetbaarheid van je medewerkers waarborgen. Tevens verlaagt het de kosten van verzuim, ongevallen of schade. Het verbetert de prestaties van medewerkers en zorgt voor meer tevredenheid op de werkvloer”, aldus Engelen.
Alles wat vandaag kan, hoeven we morgen niet meer te doen
Stel vandaag nog een scholingsplan op. Scholing kan plaatsvinden op de werkplek, bij een opleidingsinstituut of in de vorm van een workshop. Wij werken samen met kwalitatief hoogwaardige kenniscentra.
Auteur: Olga Heeren
Meer informatie over BOUWMENSEN GELDERLAND OOST:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Meer informatie over EVOLON:
Bekijk het complete profiel