30.000 ton aan broeikasgas minder door recycling waterstof Dow
- 8 sep., 2015
- Innovatie & MVO
Als kunstmestproducent Yara en chemisch bedrijf ICP-IL waterstof uit het krakerproces van Dow benutten als grondstof, gaat er 30.000 ton CO2 minder de lucht in. En: als de waterstof van Dow via een pijpleiding naar de 'buren' kan worden getransporteerd, scheelt dat tevens 250 vrachtwagenritten tussen Dow en ICP-IL.
Misschien kan er in Zeeland ook een 'waterstofrotonde' worden aangelegd, zodat meer bedrijven kunnen profiteren van de reststroom. De uitwisseling van waterstof is één van de vlaggenschepen van het Smart Delta Resources (SDR), waarin 12 grote bedrijven in de chemie, food, staal en energie in Zuidwest-Nederland reststromen en energie willen benutten. Aldus de PZC.
Wat voor de een 'afval' is, kan voor een ander grondstof zijn. Ze doen dat niet alleen omdat ze begaan zijn met het milieu, maar vooral om miljoenen euro's te besparen, hun concurrentiekracht te vergroten en te kunnen blijven groeien. De Zeeuwse industrie staat immers onder druk door hoge prijzen voor grondstoffen en energie.
Havencongres
Donderdag werd de stand van zaken van het SDR toegelicht tijdens het Havencongres in Terneuzen, dat op touw was gezet door het Nieuwsblad Transport. Twintig projecten staan op stapel. "Het gaat niet van vandaag op morgen en het zijn kleine beetjes, maar ze helpen om slimmer en schoner te produceren", zegt programmamanager van NV Economische Impuls Zeeland Ger Spork.
Aan het project Smart Delta Resources doen de volgende bedrijven mee: Dow, Trinseo, Cargill, Yara, Delta, Arcelor Mittal, Lamb Weston, ICL-IP, Sabic, Suiker Unie, Zeeland Refinery, Zeeland Seaports en Impuls.
Dynamische LED producten die zeer geschikt zijn voor toepassing in (zware) industriële omgevingen.