3D-printen als aanvulling op draaien en frezen

  • Technologie

Machinefabriek De Valk beschikt door haar samenwerking in het AddLab over een 3D-printer. Een kostbaar apparaat en vooral een fijn stukje techniek, ook voor metaalbewerking.

3D-printen als aanvulling op draaien en frezen

3D-printers bieden uitkomst als het gaat om design. Ze zijn in staat om unieke en ‘onmaakbare’ producten te produceren.

Fijnmechanische industrie

Ze verschijnen regelmatig in het nieuws: 3D-printers. En dat is niet vreemd aangezien deze machines in staat zijn om de meest uiteenlopende producten te printen. Van wapens tot protheses. Nu Machinefabriek De Valk in het samenwerkingsverband AddLab zit, beschikt het bedrijf ook over mogelijkheden van additive manufacturing, zoals 3D-printing ook wel wordt genoemd. Maar in hoeverre draagt 3D-printen bij aan de fijnmechanische industrie?

Unieke en onmaakbare producten

Die vraag kent een tweeledig antwoord als het aan John Hagelaars van Machinefabriek De Valk ligt. Hoewel hij eerst niets om de techniek gaf, is ook Hagelaars inmiddels om. Maar niet omdat 3D-printen oudere technieken als draaien en frezen zal gaan vervangen - “die zijn nog steeds beter en goedkoper” – maar vooral omdat 3D-printers de mogelijkheid bieden om producten te produceren die onmaakbaar werden geacht.

Complex design

Zo printte De Valk een complexe koeler voor een Russische klant, geheel uit titanium. Het duurde weliswaar meerdere keren voor het product volledig voldeed, maar uiteindelijk is het een koeler geworden die niet met andere technieken te maken is.

AddLab

Veel metaal 3D-printwerk gebeurt nog op basis van trial and error. Daarom spint Machinefabriek De Valk veel garen bij de samenwerking binnen het AddLab. Het negental bedrijven dat hierin participeert, leert ontzettend veel van elkaar. Het samenwerkingsverband is een unieke mix van competenties en specialisaties. In het laboratorium (AddLab) worden gezamenlijk de mogelijkheden van 3D-printing verkend.

Economische voordeel

Het AddLab draagt zodoende niet alleen bij aan kennisontwikkeling, maar het delen van de techniek levert ook een economisch voordeel op. Want hoewel de meerwaarde van 3D-printen zich heeft bewezen op het gebied van complexe producten en design, zijn de machines ook kostbaar. Naast de aanschafprijs moet men al snel rekenen op eenzelfde bedrag aan randzaken, weet Hagelaars. Dat maakt het lastig om geld te verdienen met het 3D-printen in metaal (SLM).

Meerwaarde

John Hagelaars ziet 3D-printen daarom meer als aanvulling op het traditionele draaien en frezen. Het sleutelwoord is topologie optimalisatie. Het heeft volgens Hagelaars weinig zin om frees- of draaidelen te gaan 3D-printen als dat geen duidelijke meerwaarde oplevert. Meerwaarde die wordt bereikt met geometrie of assemblage.

Nieuwste generatie 3D-metaalprinters

Ondertussen is Additive Industries, het samenwerkingsverband dat het AddLab deelt, al volop bezig met de ontwikkeling van de volgende generatie 3D-metaalprinters. De nieuwe machine wordt meer industriegericht en inzetbaar voor seriematige productie.

Meer informatie over VALK, MACHINEFABRIEK DE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

RTP Elektrotechniek - Kleine klus, snel geregeld RTP Elektrotechniek

Zekerheid voor alles