Clever Bewakingssysteem voorkomt vals alarm
- 11 sep., 2014
- Innovatie & MVO
Onraad of geen onraad? Loopt er een mens op die kwetsbare plek op een bedrijfsterrein of wappert er gewoon een vlag? CLVR is een systeem voor camerabewaking, dat innovatieve TNO-technologie op het gebied van beeldherkenning en bewegingsdetectie inzet om het onderscheid te maken.
Camerabewaking met CLVR - je spreekt het uit als Clever- voorkomt loos alarm, is goedkoop en de data zijn opgeslagen in de cloud.
Een wapperende vlag, een passerende hond of een inbreker. Een bewakingscamera registreert het allemaal en als het camerasysteem is uitgerust met bewegingsdetectie zal er steeds een alarm volgen. In de praktijk gebeurt dat zo vaak, dat gebruikers de bewegingsdetectie soms liever uitschakelen.
Alternatieven die nauwkeuriger werken zijn er wel, maar ze zijn kostbaar en ingewikkeld te bedienen. Het zoeken was naar een goedkoop en eenvoudig systeem dat alleen alarm slaat als daar aanleiding voor is. Geavanceerde TNO-technologie op het gebied van beeldherkenning biedt juist die combinatie van eigenschappen.
Steun uit SBIR-regeling
De technologie die VicarVision ontwikkelde aan de hand van een idee van TNO, kan aan de hand van een object silhouet en de manier van bewegen van een object bepalen of het gaat om een persoon of bijvoorbeeld om een auto of een vlag. Camerabeelden van de vlag leiden niet tot een alarm, een mens of een auto op een verdachte plaats doen dat juist wel.
TNO presenteerde de technologie in 2011 tijdens het event ‘Technologie zoekt Ondernemer’. De bedrijven VicarVision en Cameramanager herkenden de mogelijkheden en gingen samen met TNO aan de slag om de nieuwe technologie naar de markt te brengen. Dat gebeurde met een bijdrage van 200.000 euro uit de SBIR-regeling, die in het leven is geroepen om kansrijke innovaties een duwtje in de rug te geven op hun weg naar praktische toepassingen.
Gegevens in de cloud
De drie partijen brachten ieder hun eigen kennis in. TNO over het herkennen van mensen of objecten aan hun bewegingspatroon. VicarVision ontwikkelde slimme software, die een object kan identificeren als een mens op grond van herkenning van het menselijk silhouet. Die methode van beeldanalyse is nauwkeuriger is dan methoden die zijn gebaseerd op het herkennen van de verhoudingen van een menselijk lichaam. De systemen werden gecombineerd, waarna Cameramanager het geheel naar de cloud bracht en toegankelijk maakte voor gebruikers.
Inmiddels is het systeem onder de naam CLVR op de markt gebracht, vertelt Sander Borsboom van Cameramanager: "Gebruikers krijgen bij onraad een waarschuwing via hun smartphone of per email. De beelden kunnen ze terughalen via de cloud van Panasonic, dat Cameramager heeft overgenomen. We denken nu na over andere toepassingen voor CLVR, onder andere voor het tellen van mensen of het schatten van hun leeftijd en om te bepalen of het een vrouw of man is."
Technologie zoekt Ondernemer
CLVR is een succesrijk product, dat is gebaseerd op TNO-technologie die is gepresenteerd tijdens het event ‘Technologie zoekt Ondernemer’. Op 30 september vindt er weer zo’n event plaats. Negentien TNO’ers presenteren daar kansrijke productideeën aan innovatieve ondernemers die vervolgens kunnen beoordelen of ze bruikbaar zijn voor hun onderneming. TNO ondersteunt de MKB-bedrijven met de beste voorstellen bij deze verdere ontwikkeling, zowel technologisch als financieel tot een bedrag van 250.000 euro.
Meer informatie over TNO:
Bekijk het complete instantieprofiel
Dynamische LED producten die zeer geschikt zijn voor toepassing in (zware) industriële omgevingen.