Duurzaamheidscertificaat voor 9 zorginstellingen in regio Hart van Brabant
- 1 feb., 2021
- Farma & Zorg
In totaal negen zorginstellingen hebben een certificering bereikt binnen de Green Deal Gezondheidssector Hart van Brabant: drie maal zilver, zes maal brons. De organisaties zijn Amarant, Elisabeth Tweesteden Ziekenhuis (ETZ), GGZ Breburg, Het Laar, Libra Revalidatie & Audiologie, Prisma, Mijzo, Sterk Huis en Thebe.
Zij ontvingen hun certificaat van het Milieuplatform Zorgsector tijdens een online eindbijeenkomst op 28 januari. Tevens werd bekend gemaakt dat de Green Deal een vervolgt krijgt in 2021-2024.
Het doel van de Green Deal is om de milieuprestaties van zorginstellingen te verbeteren door energie te besparen, efficiënter met afval en water om te gaan, voedselverspilling tegen te gaan en vervoersbewegingen te beperken. De zorginstellingen moesten binnen drie jaar na ondertekening van de Green Deal minimaal het bronzen niveau van de Milieuthermometer Zorg behalen.
Gerard Bruijniks, bestuurlijk trekker van regio Hart van Brabant: “Wij willen een duurzame en gezonde regio zijn. Samen werken we aan de verduurzaming van onze leefomgeving en stimuleren we inwoners, bedrijven en instellingen om hetzelfde te doen. Duurzaamheid gaat ons aan het hart. We hebben de Green Deal omarmt met de verwachting dat organisaties door verlaagde regeldruk en meer eigen verantwoordelijkheid hun bedrijfsvoering planmatig verduurzamen. Ik ben er trots op dat dit mooie resultaten heeft opgeleverd.”
De gecertificeerde instellingen hebben concrete stappen gezet. Zo heeft GGZ Breburg verduurzaming op alle niveaus in de organisatie doorgevoerd, met maatregelen als een afvalpreventieplan, zonnepanelen, warmtepompen, LED-verlichting, elektrische laadpalen voor auto’s, deelauto’s en weer zelf gaan koken. Libra behaalde het zilveren keurmerk vooral door het structureel doorvoeren van duurzaamheid in de bedrijfsvoering en de koppeling met een mensgerichte visie op zorg. Dit uit zich onder meer in gezonde en duurzame voeding, elektrische vervoersmiddelen, beperken van vervoersbewegingen en circulair werken met aandacht voor circulair inkopen van middelen en apparatuur een tweede kans geven.
Grote toegevoegde waarde van de Green Deal zit ook in de samenwerking en het delen van kennis. Er is gebruik gemaakt van elkaars schoonmaakplannen en de lessen uit een pilot met elektrische deelauto’s worden ook bij andere zorginstellingen ingezet. De Green Deal is eveneens een aanjager en stok achter de deur om invulling te geven aan duurzaamheid en vastgoedbeheer.
Green Deal 2021-2024
Voor de volgende Green Deal is afgesproken is dat de gecertificeerde organisaties minimaal het brons vast moeten houden en uitbreiden naar andere locaties, mits deze in eigen beheer zijn. Het doel is dat elke zorginstelling in de looptijd van de Green Deal de CO2-reductietool toepast in relatie tot de vastgoedplannen. Dit is gekoppeld aan de doelstelling van 50% reductie in 2030 van het klimaatakkoord. Ook gaan zij aan de slag met het mobiliteitsvraagstuk, dat een grote impact heeft op de duurzaamheidsprestaties van de zorginstellingen. Daarnaast worden gezamenlijke acties gestimuleerd, zoals het opwekken van duurzame energie in de vorm van zonnepanelen en/of windmolens, de opzet van een afvalpreventieplan, aansluiting bij een lokaal warmtenet of hergebruik optimaliseren van reststromen.
Meer informatie over Midpoint Brabant:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!