Duurzame energie door warmte-uitwisseling in zwemstadion Eindhoven

  • Innovatie & MVO

Naast de nieuwbouw van het Eindhovense waterproductiebedrijf van Brabant Water midden in de stad, keken ze uit naar een al even bijzonder moment: de ingebruikname van het energie-uitwisselingssysteem in het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion afgelopen zomer.

Duurzame energie door warmte-uitwisseling in zwemstadion Eindhoven

Een vooruitstrevend project dat aansluit op de ambitie van Brabant Water om haar waterproductiebedrijf om te vormen tot green flagship. En een aansprekend voorbeeld om de kennis van aquathermie voor het voetlicht te brengen.

Aquathermie

Via aquathermie benut Brabant Water koude en warmte uit ruw water (grondwater) voor het duurzaam koelen en verwarmen van gebouwen. Vincent de Laat (business developer Brabant Water): “In ons waterproductiebedrijf halen we een klein beetje warmte uit het water. Maximaal een halve graad uit de hoofdstroom van het productiebedrijf. Deze warmte gaat via een warmtewisselaar naar de warmtepompen van het zwemstadion en wordt afgegeven aan het zwemwater en de verschillende ruimtes. Het afgekoelde water gaat vervolgens weer via de waterzuivering als drinkwater naar onze klanten. Een gesloten systeem dus, en daardoor honderd procent veilig. Want aan de kwaliteit van ons drinkwater doen wij natuurlijk geen concessies.”

Een proces dat het bedrijf eerder met succes toepaste op kantorenpark Diepenvoorde in Waalre. Daar startte Brabant Water in 2010 met haar eerste Energie Uitwisseling Systeem. Zo staat Brabant Water aan de wieg van de innovatieve transitie naar duurzame energie. “Dat we ruw water konden inzetten als duurzame energiebron, was ook voor ons een eyeopener”, herinnert senior projectleider Hans Vromans zich. “Tot dan toe gebruikten we ruw water exclusief voor onze corebusiness: het produceren van drinkwater. Natuurlijk was die eerste fase een kwestie van ontdekken en pionieren. Maar inmiddels heeft het systeem zijn waarde wel bewezen. Beheerders vinden het een schoolvoorbeeld van duurzaamheid én betrouwbaarheid, omdat ze er qua onderhoud nog steeds nauwelijks omkijken naar hebben. Daar zijn we ontzettend trots op.”

Duurzame maatschappij

Het duurzamer maken van de energielevering voor het Pieter van den Hoogenband Zwemstadion in Eindhoven is gebaseerd op hetzelfde principe als bij het kantorenpark in Waalre. Met één duidelijk verschil: de schaalgrootte. “De jaarlijkse warmtevraag van het complex kun je vergelijken met dat van driehonderdvijftig huishoudens”, legt business developer Vincent de Laat uit. “Dat betekent dat het zwembadcomplex na de ingebruikname van het systeem jaarlijks zo’n 500.000 m³ gas per jaar bespaart. Een positieve ontwikkeling die naadloos aansluit op het bewust natuurlijke en duurzame karakter van Brabant Water. Zo dragen wij samen met de gemeente Eindhoven ons steentje bij aan de energietransitie voor een gezonde en duurzame maatschappij.”

Bekijk animatie aquathermie

Meer informatie over BRABANT WATER :

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!