'Euregionale mindset cruciaal voor bedrijven in de grensregio'

  • Arbeidsmarkt

Wonen, werken en studeren in de grensregio: dat betekent regelmatig contact met onze Duitse buren. Hoe kun je hier als bedrijf het beste van profiteren? Wellicht door een Duitse stagiair(e) aan te nemen of mee te doen aan Nederlands-Duitse uitwisselingsprojecten.

'Euregionale mindset cruciaal voor bedrijven in de grensregio'

Bijvoorbeeld via het INTERREG-project ‘Ler(n)ende Euregio’. Dit project bereidt Nederlandse en Duitse jongeren al ruim twintig jaar voor op een toekomst op de grensoverschrijdende arbeidsmarkt. Het wordt ondersteund door het INTERREG-programma Deutschland-Nederland en begeleid door het programmamanagement bij de Euregio Rijn-Waal.

In dit project werken Nederlandse en Duitse scholen voor beroepsonderwijs, opleidingsbedrijven en overheden met elkaar samen om studenten kennis te laten maken met de beroepscultuur, de taal en het onderwijssysteem van het buurland. “Dat doen we bijvoorbeeld door stages, uitwisselingen en beroepenwedstrijden te realiseren. Sinds 1999 hebben zo circa 30.000 studenten het buurland kunnen bezoeken”, vertelt Willem van Hees, projectleider van Ler(n)ende Euregio. “We leven tenslotte in de grensregio en door ook naar het buurland te kijken, vergroten studenten hun potentiële arbeidsmarkt aanzienlijk. Andersom kunnen ondernemers enorm profiteren van de kennis die studenten uit het buurland meebrengen.”

Lernende Euregio

'Personeel met euregionale competenties biedt grote meerwaarde'

Welke voordelen biedt het project voor bedrijven? “In de grensregio is er volop contact tussen Nederlanders en Duitsers”, legt Van Hees uit. “Nederlandse bedrijven doen vaak zaken met bedrijven uit Duitsland, hebben Duitse klanten of leveranciers, misschien wel Duits personeel. Onze oosterburen zijn onze grootste handelspartner, maar we laten miljarden liggen doordat we niet goed genoeg Duits spreken. Het is voor Nederlandse bedrijven daarom nuttig om personeel met euregionale competenties in huis te hebben, dat niet alleen Duits spreekt, maar ook weet hoe Duitsers denken en wat ze willen.”

Bovendien komen veel Duitsers uit de grensregio graag naar Nederland om er een dagje te winkelen of op vakantie te gaan. “Het maakt dan zo’n verschil als je personeel Duits spreekt, ook al is het maar een beetje. De Duitse klant voelt zich welkom en is eerder geneigd om terug te komen”, zegt Van Hees. 

Veel uitwisselingen in logistiek en handel

Het is voor ondernemers in de grensregio dus van groot belang om een euregionale mindset te hebben. In welke sectoren slaat het project goed aan? “We zien dat bedrijven in de logistiek en de handel veel interesse hebben in studenten uit het buurland. Ook studenten in die sectoren zien daar wel wat in”, zegt Van Hees. Daarnaast zijn er in de kinderopvang, het maatschappelijk werk en de bouw veel uitwisselingen. Met behulp van geautoriseerde beroepsomschrijvingen, die Ler(n)ende Euregio ontwikkelde, kunnen Nederlandse bedrijven precies zien welke competenties bij een Duits vakdiploma horen.

Nederlandse en Duitse deelnemers aan een beroepenwedstrijd

Corona: meer interesse voor Duitsland?

Al maanden hebben Nederland en Duitsland zwaar te lijden onder de coronacrisis. In hoeverre heeft de pandemie invloed op de projectactiviteiten? “Die hebben we helaas bijna allemaal op pauze moeten zetten”, zucht Van Hees. “Uitwisselingen tussen scholen liggen nagenoeg stil. Bedrijven hebben het nu moeilijker om voldoende stageplaatsen aan te bieden aan studenten uit eigen land. Dat er nu reisbeperkingen tussen Nederland en Duitsland zijn, maakt het ook niet eenvoudiger. Gelukkig is de grens nog steeds officieel open.” Van Hees ziet echter één lichtpuntje: door de coronacrisis is het voor studenten lastiger geworden om buitenlandervaring in verre landen op te doen. “Wellicht leidt dat ertoe dat studenten meer naar Duitsland gaan kijken, omdat dat relatief dichtbij is, maar toch buitenland. Wij hopen in ieder geval dat we snel weer onze activiteiten mogen oppakken.”

Meer informatie over Euregio Rijn-Waal:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!