Food Heroes verminderen verspilling vooraan de keten

  • Agrofood & Biobased

De aanpak van voedselverspilling gaat altijd over de koelkast van de consument. Daar wordt veel verspild, en je kunt de verspilling goed meten. Maar er treden ook veel verliezen op aan de voorkant van de keten. Daar willen FoodUp! Brabant en ZLTO met Food Heroes iets aan doen.

Food Heroes verminderen verspilling vooraan de keten

“We weten niet precies hoe groot de verliezen in de eerste schakels van de keten zijn, maar ze zijn er. Oesterzwamvoetjes worden verwerkt in veevoer, het groen van prei blijft liggen op het land, vlees van geitenbokjes haalt het schap niet. Prima eetbaar, maar de producten voldoen niet aan de eisen van de supermarkt. Of de consument is niet gewend om ze te eten.”

Verdienmodel tweederangs producten nodig

Deze ‘tweederangs’ producten kosten de boer vaak geld, legt projectleider Marjon Krol van ZLTO uit. En dus willen boeren zo snel en efficiënt mogelijk eerste klasse-producten produceren. “De hele keten is daar op ingericht. Producenten zien dus vaak geen mogelijkheden voor een goede verwaarding van tweede klasse-producten of nevenstromen. Verliezen en verspilling tegengaan vraagt een omslag. En er moet een verdienmodel zijn: minder kosten of meer opbrengst. Anders gaat het niet werken.”

Europese Agri meets Design

Een complex probleem. Food Heroes kiest daarom voor de Agri meets Design-aanpak: agrarische vraagstukken worden gekoppeld aan de creatieve blik van ontwerpers. Tijdens de Dutch Design Week 2016 gingen al 5 Nederlandse koppels boer-ontwerper met hun eigen verspillingsvraag aan de slag.

Aan het project doen 12 partners uit 6 Noord-Europese landen mee. 3,5 jaar werken zij aan verspilling in de visserij, de dierlijke keten – het vraagstuk van de geitenbokjes en leghaantjes – en de plantaardige keten. Foodheroes richt zich vooral op deze laatste twee.

Op weg naar 15 innovatieve oplossingen

Nieuwe oogsttechnieken, nieuwe producten: Food Heroes moet uiteindelijk 15 innovatieve oplossingen opleveren. Voor dit jaar staan voornamelijk verschillende (internationale) co-creatiesessies op het programma. “Zo willen we eerst verkennen met welke vraagstukken we aan de slag willen: waar treden verliezen op en waarop kunnen we daadwerkelijk sturen? Die selectie gaan we daarna verder uitwerken.”

Mensen die interesse hebben kunnen zich melden bij Marjon (marjon.krol@zlto.nl).

Projectpartners zijn: (Nederland) provincie Noord-Brabant/FoodUp! Brabant, Dutch Design Foundation, In Ovo, Greenco Packing, (België) Innovatiesteunpunt, Flanders Food, Flanders DC, (Duitsland) Spessart Regional, Fachhochschule Fulda, (Frankrijk) AC3A, Laval Mayenne Technopole, Technopole Quimper Cornouailles, (United Kingdom) Lincoln University, (Ierland) Irish Fishery Agency, Clean Technology Centre.

Financiering: Stuurgroep Landbouw Innovatie Noord-Brabant, het Impulsgeldenprogramma van de provincie Noord-Brabant en de EU in het kader van het INTERREG Vb NWE (North West Europe) programma.

Meer informatie over ZLTO:

Bekijk het complete instantieprofiel

Jures Techniek Professionele reiniging voor de voedingsmiddelen industrie?

Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche