Hoe belangrijk is Nederlands op de werkvloer?
- 22 jun., 2016
- Arbeidsmarkt
Nederlands spreken op de werkvloer is niet overal vanzelfsprekend. Arbeidsmigranten, expats, asielzoekers, er zijn voldoende groepen die niet één-twee-drie onze taal beheersen, maar toch in Nederland werken. Maar kan dat wel zomaar?
Nederlands leren voor je eigen en andermans veiligheid
‘Nee’, vindt Ton van der Zouwen, directeur van Accessio Arbeidsdiensten BV. Van der Zouwen, die zich met ziel en zaligheid inzet voor participatie van statushouders, ziet de gevaren en nadelen van een slechte taalbeheersing. “Wat te denken van de veiligheid als je elkaar niet verstaat?”
Gevaarlijke beroepen en communicatie
Hoewel op kantoor de gevaren misschien niet direct op de loer liggen, is dat in een fabriek anders. Wie werkt met machines moet weten wat hij doet. En daar is regelmatig uitleg voor nodig. Maar ook voor bouwvakkers die op een steiger werken, kraanmachinisten, transporteurs en andere beroepen waar risico’s bij komen kijken, geldt dat in de voertaal communiceren een vereiste zou moeten zijn.
Hoe waarschuw je een collega als hij je niet begrijpt? Hoe evacueer je een gebouw of geef je eerste hulp als je elkaar niet verstaat? Nederlands op de werkvloer kan dus van levensbelang zijn. Al beheerst iemand slechts de basisbeginselen, dat kan al het verschil maken, weet ook Van der Zouwen.
Nederlands spreken zorgt voor zelfredzaamheid
Naast gevaarlijk, is het vooral ook erg onhandig om de taal van het land niet te beheersen. “Leg de dokter maar eens uit wat je hebt als je alleen Swahili spreekt.” Wat Van der Zouwen betreft draagt beheersing van het Nederlands bij aan de zelfredzaamheid van mensen. “Het verplicht inburgeren nadat asielzoekers door de AZC-procedure zijn, is dus niet om te pesten, maar uit noodzaak.”
Taallessen en inburgering
Accessio verzorgt met veel succes inburgeringslessen. En om klaar te zijn voor de maatschappij is een bepaald taalniveau wenselijk. Waar de inburgeringswet niveau A2 verlangt, zou de Accessio voorman graag een stapje verder gaan. “Het A2-niveau is niet genoeg om aan het werk te gaan. Voor een acceptabel taalniveau is negen uur inburgering per week dan ook niet genoeg.”
Meer tijd en energie in asielzoekers
Van der Zouwen steekt zijn frustratie rondom het asielbeleid niet onder stoelen of banken. De overheid doet veel te weinig voor bijvoorbeeld vluchtelingen als het aan hem ligt. De directeur mist een duidelijk beleid. “Je zult met deze mensen gewoon meer moeten gaan doen. Maar daar zijn we met Vluchtelingenwerk over in gesprek.”
Taalniveau Nederlands verhogen
Accessio zet graag een stapje extra voor anderssprekenden, waaronder asielzoekers. “Wij kijken op een andere manier naar inburgeren. Naast Nederlandse les krijgen onze leerlingen ook logopedie van één van onze drie logopedistes. Wij zijn daarin uniek in Nederland. Dat komt doordat we mensen ook op dat vlak bij willen schaven.
Taalles voor iedereen
Bovendien bespreken we vaak met gemeentes en werkpleinen hoe het taalniveau van statushouders verder kunnen verhogen. Maar ook mensen uit bijvoorbeeld westerse landen als de Verenigde Staten en Canada melden zich bij ons aan voor taalles.
Auteur: Bouke Tuit
Meer informatie over ACCESSIO ARBEIDSDIENSTEN B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel