Hoe gaat het met het Living Lab FujiFIlM in Fieldlab CAMPIONE?
- 21 dec., 2016
- Maintenance
Hoe staat het ervoor met het Living Lab FujiFIlM in Fieldlab CAMPIONE? In gesprek met Frank Halters, senior Maintenance & Engineering Supervisor en Daniel van de Riet, Maintenance Staff Engineer bij Fujifilm.
Eén van de eerste deelprojecten van het Fieldlab CAMPIONE was het Living Lab van Fujifilm over haar rollermanagement. IMS International is als CAMPIONE projectpartner hierbij betrokken. Een Living Lab is een locatie bij een projectpartner, in dit geval Fujifilm, waar testen uitgevoerd worden met nieuwe onderhoudstechnieken. Frank Halters, senior Maintenance & Engineering Supervisor van Fujifilm vertelt dat ze op dit moment aan vier projecten werken: “Een online systeem om trillingen te meten, een manier om fieldchecks met digitale handhelds te laten verlopen een methode om procesvariaties sneller te detecteren voordat out of spec situaties voorkomen en een condition monitoring systeem voor ons rollermanagement.” We zoomen in op het rollersysteem.
Inhoud project: voorspellen onderhoud
In de fabriek van Fujifilm worden o.a offsetplaten geproduceerd voor het drukken van kranten, tijdschiften, posters, etc. Het basismateriaal voor offsetplaten is aluminium wat in verschillende processen wordt behandeld. Het aluminium wordt via een linedrive systeem door het gehele productieprocess aangedreven en getrokken mbv rollers. Zodra de rollers gaan slijten, heeft dit grote nadelige consequenties op de kwaliteit van het eindproduct. Om dat te voorkomen, wordt in dit project gekeken naar hoe de slijtage van de rollers online voorspeld kan worden op basis van real time data. Tot nu toe werden de rollers onderzocht door tijdrovende visuele inspecties tijdens een zogenaamde 'shut down', als de gehele fabriek stil gezet wordt voor groot onderhoud.
Afbeelding2Rollerproces
Daniel van de Riet, Maintenance Staff Engineer: “In het productieproces loopt het aluminium constant over de rollers. In het productieprocess wordt het aluminium eerst ruw gemaakt via een chemisch proces, vervolgens worden ze gecoat en gedroogd, als laatste worden het aluminium geknipt in platen. Deze offset printplaten kunnen vervolgens door de klant belicht worden waardoor kleurenprints gemaakt kunnen worden. Eén plaat kan zo meerdere keren gebruikt worden voor een bepaalde print. Ook zijn de platen na gebruik recyclebaar. Het productieprocess wat in Tilburg plaatsvind is gelijk aan het proces in China, Amerika en Japan.”
IT infra
Van de Riet: “Het linedrive systeem wordt aangestuurd door een IBA-systeem. Dit systeem genereert ook data die van invloed en van belang zijn voor onderhoudsactiviteiten. We hebben het afgelopen jaar gewerkt aan een geschikte en vooral veilige IT infrastructuur die de data uit ons IBA-systeem door kan sturen naar onze partner IMS International. IMS is nu aan de slag om van deze data voorspellende modellen te maken. De datahobbels zijn nu allemaal genomen. We verwachten binnen een paar maanden de eerste voorspellende modellen terug van IMS die we vervolgens kunnen testen.”
Levensduur verlengen
Van de Riet: “Nu worden rollen die defecten vertonen met de hand uit het proces verwijderd en vervangen. We willen tijdens het proces de status van de rollen al kunnen meten en uitspraken kunnen doen over wat de beste tijd is om de rollen te vervangen. Tevens zijn we continue bezig om het process te optimaliseren door bijvoorbeeld selectie van nieuwe materialen die die de levensduur van een rol kan verlengen.
Samenwerken met Tata Steel
Halters brengt een interessante samenwerkingscase in: “We zijn er door het Fieldlab CAMPIONE achter gekomen dat Tata Steel in IJmuiden ok werkt met rollers. Bij hen gaan er geen offsetplaten maar staalplaten over de rollers heen. Zij ervaren soortgelijke defecten als wij en ook zij zijn op zoek naar een manier om het onderhoud van de rollers efficiënter in te richten en al vooraf te voorspellen.” Een afstudeerder van IJssel Technologie, van de TU Delft is voor Tata Steel aan het kijken wat de levensduurparameters zijn van de rollen bij Tata Steel. Een erg interessante case, ook voor FujiFILM. Samen zijn de beide partijen aan het aftasten hoe ze van elkaar kunnen leren.
Meer informatie over VERWIJDERD:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Meer informatie over World Class Maintenance:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!