Minder zwerfvuil op straat, mede door WVS-groep

  • Regionale ontwikkeling

De gemeente Etten-Leur is met een voor Nederland uniek inzamelproject begonnen dat bij moet gaan dragen aan een betere wereld. Alleen in Rotterdam wordt iets vergelijkbaars gedaan, in een iets ingewikkeldere vorm.

 Minder zwerfvuil op straat, mede door WVS-groep

Op 16 april startte Etten-Leur met een proef die als naam meekreeg ‘Afval verdient beter’. Het is in ieder geval tot half oktober mogelijk om op de inzamelplaatsen, alle vier naast een supermarkt, geld te krijgen voor ingeleverd plastic verpakkingsafval en huishoudelijk blik. Er gaan zes WVS-groep medewerkers helpen om dit in goede banen te leiden.

Wil Welvaarts is bij de gemeente Etten-Leur verantwoordelijk voor afvalbeheer en evenementen. Omdat er iets moest gebeuren aan het zwerfvuil introduceerde hij dit idee, met als motto “Het geld ligt op straat!” Hij vertelt: “Ook in Etten-Leur is zwerfvuil een doorn in het oog. Het is niet alleen geen gezicht maar we willen ook dat het om milieubeschermende redenen verdwijnt. Een deel van dat zwerfvuil komt in het water terecht en daardoor sterven er zelfs dieren. We hopen met dit nieuwe initiatief de bewoners te stimuleren om nog meer te scheiden en dit apart in te leveren. Het is namelijk ook beter als plastic en blik gerecycled kunnen worden en dat gebeurt niet als mensen het in hun gewone vuilcontainer stoppen. Dan wordt het verbrand en is het weg. Hergebruik is ook een milieubesparende maatregel dus dat proberen we op deze wijze te promoten.”

Alleen maar winnaars!

Bij vier supermarkten staat vanaf 16 april een inzamelpunt. Hier kan iedereen plastic en huishoudelijk blik inleveren voor 30 cent per kilo. Er wordt een soort statiegeldbonnetje voor teruggegeven dat bij die winkels is in te leveren voor contanten of korting op de boodschappen. Een mooie manier om een zakcentje te verdienen voor kids, en clubs kunnen er hun kas mee ‘spekken’. Wil legt uit: “We willen mensen op deze wijze bewuster maken van vervuiling en recyclemogelijkheden. Het is de bedoeling dat de mensen die op deze inzamelplekken werken ook met de passanten in gesprek gaan.”

Er zijn zes medewerkers via WVS-groep voor aangesteld, die zo veel mogelijk een vaste locatie krijgen. In het project worden ook mensen uit de WWB ingezet. Wil: “Zo worden zij het gezicht van dit project en ontstaat er hopelijk een echte band met de mensen uit de buurt.” Na een half jaar gaat de gemeente het project evalueren en bekijken of het een vervolg verdient. Misschien wordt het dan zelfs nog uitgebreid, bijvoorbeeld met textiel en kleine huishoudelijke apparaten. Volgens Wil Welvaarts kan het dan zelfs vaste werkplekken gaan opleveren. Hij is blij met het resultaat tot nu toe: “Er zijn alleen maar winnaars! Het milieu is er bij gebaat, het levert nu al werkgelegenheid op en de inwoners krijgen er een schonere gemeente door. Mooi toch?”

Feestelijke opening

Op 16 april openden Wil Welvaarts en wethouder Jan van Hal onder grote belangstelling het initiatief bij de Albert Heijn vestiging in het centrum. Het inzamelpunt werd ook meteen in werking genomen omdat een groep schoolkinderen als eerste zakken vol plastic in mocht leveren. Als medewerker van WVS-groep stond daar Vincent Glowinski, die erg blij was met z’n nieuwe werkplek. “Hiervoor was ik gedetacheerd bij Formido in het magazijn maar onlangs stelde WVS-groep voor om dit te gaan doen. Ik vind dit werk ook leuk en afwisselend. Het contact met mensen is vooral erg mooi. Ik moet er best een stukje voor fietsen want ik woon in Oudenbosch maar dat is het wel waard.” Gevraagd naar of hij het spannend vindt antwoord Vincent: “We zijn goed gebriefd en ik sta verder gewoon open voor wat er gebeurd. We staan hier goed en als het eens slecht weer is mogen we bij Albert Heijn naar binnen, waar we ’s avonds ook de spullen stallen. Ik ben blij dat ze me hiervoor gevraagd hebben.”

Ook de wethouder is tevreden. Van Hal: “De interesse is groot, dat blijkt wel. Wij geven als gemeente graag het goede voorbeeld en zetten behoorlijk hoog in als het om afval scheiden gaat. Daar komt dit initiatief ook uit voort. Natuurlijk zijn er vragen over de kosten maar dit levert al snel juist besparingen op. We hoeven minder mensen op pad te sturen om de gemeente schoon te houden en het ingeleverde recyclemateriaal verkopen we weer als grondstoffen. Dat het ook nog kan in zo’n goede samenwerking met WVS-groep is helemaal mooi. We maken vaak en graag gebruik van hun diensten dus het was ook nu een logische keuze.”

Meer informatie over WVS:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Zeilmakerij Van der Sneppen BV Zeilmakerij Van der Sneppen BV

Standaard vlamvertragende huurzeilen en maatwerk oplossingen!