Partners slaan handen ineen om 100 circulaire plannen te lanceren
- 31 jul., 2017
- Regionale ontwikkeling
Rabobank, KPMG en MVO Nederland slaan de handen ineen om circulaire actieplannen in het bedrijfsleven aan te jagen. Zo helpen ze ondernemers bij de omschakeling van een lineair naar een circulair bedrijfsmodel.
Het partnerschap is gestart in de Metropoolregio Amsterdam en zet de volgende stap in de regio’s Arnhem-Nijmegen en Zuid-Holland-Zuid. Het doel is om dit jaar 100 circulaire actieplannen te realiseren met ondernemers.
Sinds 2014 organiseert Rabobank Circular Economy Challenges voor bedrijven met circulaire ambities. Veel ondernemers willen graag circulair ondernemen maar weten niet goed hoe. Dit resulteerde in 2014 in een tiental deelnemende bedrijven die dankzij de Circular Economy Challeges invulling gaven aan hun ambities op circulariteit. Na een groei in 2015 en 2016 tot ruim 20 concrete en geïmplementeerde actieplannen per jaar, zet Rabobank met haar partners nu in op een versnelling. Duurzame koplopers krijgen een duwtje in de rug, waardoor circulair ondernemen versneld wordt.
Ondernemers concreet verder helpen
‘Circulair ondernemen is een van de pijlers waarop de Nederlandse economie zal steunen in de nabije toekomst. Het zorgt er ook voor dat we beter op risico’s als grondstoffen schaarste kunnen inspelen en het is een motor voor innovatie en samenwerking,’ aldus Bas Rüter, directeur Duurzaamheid Rabobank. ‘Deze samenwerking met partners is dé manier waarop Rabobank ondernemers concreet verder wil helpen in hun dagelijkse praktijk. Hiermee bundelen we onze krachten en komen we samen verder.’
Regionale kansen verzilveren met circulaire oplossingen
In de Rabobank Circular Economy Challenges worden de circulaire kansen voor regio’s in kaart gebracht en ondernemers gefaciliteerd, onder meer met een company scan en praktische workshops.
Wim Visser, Rabo Lease: ‘Bij veel circulaire businessmodellen is er sprake van investeringen in bedrijfsmiddelen. Daarbij kan lease als financieringsvorm een belangrijke rol spelen. Met deze samenwerking zetten we met de specialisten van Rabo Lease onze kennis en ervaring op dit gebied in.’
Na deelname aan deze Challenge weten ondernemers wat ze concreet kunnen doen in hun bedrijf en in hun keten. Daarmee worden ze een voorbeeld voor anderen. Maria van der Heijden, MVO Nederland: ‘Dit partnerschap versterkt de nieuwe economie. Met het netwerk, de kennis en actieve matchmaking van MVO Nederland komen ondernemers snel dichterbij hun circulaire oplossingen.’
Circulaire prestatie indicator
Naast deze regionale Challenges met bedrijven biedt de Rabobank ondernemers in Nederland de Prestatie Indicator Circulair Ondernemen aan. Met gerichte vragen krijgt de ondernemer direct een scan van zijn bedrijf, waaronder concrete opties over het sluiten van kringlopen en zicht op nieuwe circulaire verdienmodellen. Deze bedrijfsscan is ontwikkeld door de Radboud Universiteit Nijmegen in samenwerking met Rabobank.
Meer informatie over The Economic Board:
Bekijk het complete instantieprofiel