Regionale economische samenwerking werpt vruchten af
- 21 jan., 2016
- Maintenance
In 2015 is 21,5 miljoen OPZuid-subsidie toegekend aan innovatie. Ook World Class Maintenance ontvangt een deel van deze gelden. In dit artikel wordt het project Fieldlab CAMPIONE beschreven.
In 2015 is 21,5 miljoen OPZuid-subsidie toegekend aan innovatie. Ook World Class Maintenance ontvangt een deel van deze gelden, hieronder wordt het project beschreven.
De regionale economische samenwerking in Zuid-Nederland neemt in hoog tempo toe. De Regionale Innovatiestrategie voor Slimme Specialisatie (RIS3) die de provincies Noord-Brabant, Limburg en Zeeland gezamenlijk opgesteld hebben, wordt omarmd. Op Zuid-Nederlandse schaal zijn het afgelopen jaar nieuwe netwerken van bedrijven, kennisinstellingen, steden, provincies en uitvoeringsorganisaties als Kamers van Koophandel en Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen ontstaan. Ondernemers, kennisinstellingen en overheid verenigen zich in regionale Triple Helix-organisaties en werken meer en meer samen in thematische programma’s als een biobased economy, life science, logistiek en agrofood. De agenda’s worden afgestemd en de juiste projecten voorbereid voor aanvraag van subsidie binnen het Europees innovatieprogramma voor Zuid-Nederland, OPZuid 2014-2020.
De steden, ook getriggerd door de RIS3, bereiden een gezamenlijke Zuid-Nederlandse strategie voor die betrekking heeft op de overgang naar een koolstofarme economie. De Kamers van Koophandel en de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen, geïnspireerd door diezelfde RIS3 en de eerder genoemde ontwikkelingen, hebben de handen ineen geslagen om het geheel voor de Zuid-Nederlandse MKB’er overzichtelijk te houden. Zij komen met een gezamenlijk dienstverleningsconcept en stroomlijnen het instrumentarium.
De Europese cohesiefondsen zijn op zichzelf al belangrijk voor de regio’s, zeker in deze tijd van steeds schaarser wordende overheidsmiddelen, maar triggeren ook nog eens de voor de economie zo noodzakelijke samenwerking, op een schaal die precies goed uitpakt.
OPZuid projecten
In april 2015 heeft de eerste oproep voor projecten binnen het OPZuid 2014-2020 plaatsgevonden in de vorm van twee tenders op het gebied van innovatiebevordering. Er zijn 31 subsidieaanvragen ingediend voor projecten die het innovatiesysteem versterken (prioriteit 1B1) en 72 projecten die gericht zijn op innovatie binnen het MKB (prioriteit 1B2). Uiteindelijk werd in totaal 21,5 miljoen euro OPZuid-subsidie toegekend, verdeeld over 33 projecten. Hiervan is 15,8 miljoen afkomstig van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling en 5,7 miljoen van het Rijk.
Zo kent OPZuid een bedrag van bijna € 4,2 miljoen toe aan het Smart Industry project CAMPIONE, dat fieldlabs realiseert op de Aerospace en Maintenance Campus in Gilze Rijen en bij de universiteit van Tilburg. De provincie Noord-Brabant doet daar nog eens een bedrag van 1,8 miljoen bovenop. CAMPIONE heeft tot doel onderhoud 100% voorspelbaar maken met slimme technieken op het gebied van condition monitoring en big data. De fieldlabs bieden bedrijven, onderwijs- en kennisinstellingen een faciliteit waarmee in een veilige en makkelijk toegankelijke omgeving geëxperimenteerd kan worden met de nieuwste technieken, de laatste innovaties op het gebied van condition monitoring en big data kunnen worden gedemonstreerd en personeel opgeleid en getraind kan worden. In het project participeren diverse kennisinstellingen en bedrijven in zowel Noord-Brabant als Zeeland.
Andere mooie voorbeelden van Zuid-Nederlandse samenwerking zijn de projecten die proeftuinen realiseren: Brightlands Chemelot Campus in Limburg en Photon Delta in Noord-Brabant. Chemelot Institute for Science & Technology ontvangt bijna 4 miljoen euro uit OPZuid voor haar biobased proeftuin project SCelio-4B en 1,4 miljoen euro provinciale cofinanciering van zowel Limburg als Noord-Brabant. Photon Delta, waarbij de TU/e, Brainport Development, BOM, Berenschot, HTCE, SMART Photonics, EFFECT Photonics, Vtec en Genexis samenwerken om het fotonische ecosysteem in Zuid-Nederland te laten groeien, kan rekenen op ruim 870.000 euro OPZuid subsidie en ruim 370.000 euro cofinanciering van de provincie Noord-Brabant.
De nieuwe call voor projecten die bijdragen aan versterking van het innovatiesysteem (1B1) is per 1 november opengesteld voor een bedrag van 10 miljoen euro. Hiervoor kunnen tot en met 29 februari 2016 projecten worden ingediend.
Meer informatie over World Class Maintenance:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!