SPIE werkt aan extra ruimte voor grootste bio mestverbrander van Europa
- 14 nov., 2018
- Innovatie & MVO
Bij BMC in Moerdijk wordt groene energie uit pluimveemest gehaald. De energiecentrale is uniek omdat het de enige centrale op het Europese vasteland is die grootschalig pluimveemest omzet in groene stroom.
Met de nieuwe vergunning om nog eens 10 jaar pluimveemest te produceren, besloot de energiecentrale om het plan van eigen opslag te realiseren.
Aangescherpte milieueisen
Voorheen kwam de pluimveemest vanaf externe opslagterreinen in de omgeving, wat zorgde voor een minder constante samenstelling/vochtigheidsgraad van de te verwerken “brandstof”. Daarnaast zijn de milieueisen aangescherpt en bestaat de kans dat de vergunning voor opslag in de buitenlucht ingetrokken wordt. BMC Moerdijk wilde dat voor zijn. Voor dit jaar stond er nog groot onderhoud van de turbine gepland. Hierdoor stond de installatie 40 dagen uit en werd er geen mest verbrand. Kippen blijven echter mest produceren en wegens afnameverplichting moet dit opgeslagen worden. Dat kon nu mooi in de nieuwe hal.
Betrokkenheid SPIE
Eind 2017 werden de opslaghallen gebouwd. SPIE Nederland kreeg de opdracht voor de algemene licht- en krachtinstallaties van deze hallen, waaronder:
-
Een loshal
Van 720 m2 en 12 meter hoog, met vier rijstroken voor de aanvoer van pluimveemest -
Een mestopslaghal
Van 3.640 m2 en 24 meter hoor, met twee automatische bovenloopkranen -
Een as-opslaghal
Van 1.680 m2 en 18 meter hoogte, met 1 automatische bovenloopkraan
De bouwkundig aannemer was al in oktober 2017 gestart met de grote opslaghallen. Een groot deel was al gereed, waardoor SPIE gefaseerd kon starten met het aanbrengen van kabelwegen en verlichting. In samenwerking met Uniquelights is een mooi led-verlichtingsconcept, dat tevens als noodverlichting fungeert, geïnstalleerd.
Installatieproces led-verlichtingsconcept
De grootste uitdaging lag bij het leggen van de kabelroute voor de bovenloopkranen, op grote hoogte. De hoogwerkers moesten tot 24 meter hoogte komen en er was maar een kort tijdspad voor de installatie. Er is hier uiteindelijk zelfs een hoogwerker/hefplatform ingezet met 1500 kg hefvermogen. Hiermee kon de kabel over de gehele lengte horizontaal in de grote lieren, in plaats van het gehele gewicht omhoog te moeten trekken. Dat bleek veel veiliger, handiger en sneller en is er dus ook geen schade ontstaan aan de kabelbanen.
Technische expertise van SPIE
Al vrij snel kwamen er extra opdrachten voor SPIE bij, zoals het plaatsen van een aantal deelinstallaties, laadpalen voor elektrische auto’s, twee glasvezelnetwerken, de rest van de benodigde bliksem- en aardingbeveiliging, vier 25 meter hoge trappentorens inclusief verlichting voor de vluchtroutes en panelen geplaatst en hardware verbindingen aangelegd voor de automatisering van het proces. Deze werkzaamheden zorgden voor vier extra maanden uitvoering tot oplevering. Naast het succesvol opleveren van de opdrachten, is het belangrijkste feit dat dit zonder ongevallen is gebeurd. En dat terwijl er vaak veel partijen samen op grote hoogte aan het werk waren. Een zeer tevreden klant, die de technische expertise van SPIE nog veelvuldig in zal zetten.
Meer informatie over SPIE NEDERLAND B.V. - VESTIGING ROOSENDAAL:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Dynamische LED producten die zeer geschikt zijn voor toepassing in (zware) industriële omgevingen.