Stam + De Koning maakt stap naar hoogste trede op Prestatieladder Socialer Ondernemen
- 14 feb., 2017
- Bouw
Stam + De Koning Bouw, een VolkerWessels onderneming, bezet sinds 2016 trede 3 op de Prestatieladder Socialer Ondernemen.
Het keurmerk Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) maakt zichtbaar dat Stam + De Koning op haar projecten mensen met een kwetsbare arbeidsmarktpositie ondersteunt en in de bedrijfsvoering een duurzame plek biedt. Bij Stam + De Koning krijgen deze mensen de kans om zich te ontwikkelen en door te stromen naar een duurzame arbeidsverhouding.
Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO)
De Prestatieladder Socialer Ondernemen (PSO) is het keurmerk voor organisaties die werkgelegenheid bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De PSO is een(h)erkenning voor organisaties die socialer dan gemiddeld ondernemen.
Meedoen biedt voordelen voor iedereen. Steeds meer organisaties creëren kansen voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt én de sociale identiteit van de deelnemende organisatie wordt zichtbaar voor medewerkers, opdrachtgevers, leveranciers en klanten. PSO kent vier niveaus: een aspirant-status en drie treden. Stam + De Koning heeft onlangs dus de stap gemaakt van trede 2 naar trede 3; het hoogste niveau.
Samenwerking onderaannemers en ketenpartners
Ook Arno van Tilburg, directeur bij Stam + De Koning, is trots op de gemaakte laatste stap binnen het Social Return-project: “Maar wij kunnen dit niet alleen. De samenwerking met onderaannemers en ketenpartners is cruciaal en loopt dus voorspoedig. Met als resultaat dat we veel mensen met een kwetsbare achtergrond duurzaam aan het werk kunnen helpen. Wij ontwikkelen samen; we delen wat we weten zodat we met zijn allen verder komen. Prachtig om te zien hoe iemand die bijvoorbeeld eerst ’s nachts leefde en overdag sliep, nu weer een toekomst heeft.”
Sociaal Ondernemen met Collectief040
Het certificaat maakt deel uit van het convenant dat de gemeente Eindhoven en Stam + De Koning in het voorjaar van 2016 sloten. Stam + De Koning is bovendien één van de oprichters van Collectief040, de voorloper van Koenraad, waarin diverse bedrijven uit de regio Eindhoven samenwerken op het gebied van Sociaal Ondernemen. De vacatures worden ingevuld door onder andere De Regionale Huismeester en Springplank040.
Stimuleren sociaal ondernemen
Volgens Annette Pasveer, commercieel manager bij Stam + De Koning, wordt het toepassen van Social Return succesvol op het moment dat het bedrijfsbreed gedragen wordt: “Bij ons is Social Return vast verankerd in het beleid omdat onze directie er de absolute meerwaarde van inzien en er zich ook intensief mee bezig houden. Onze vijf projectleiders krijgen ook alle ruimte om het uit te werken. Iedereen is er enthousiast over en dat werkt heel inspirerend. Door ook onze onderaannemers en ketenpartners erbij te betrekken wordt de olievlek alleen maar groter. Wij vinden het ook belangrijk om andere bedrijven te stimuleren om sociaal te ondernemen. We zijn dan ook lid van Koenraad van waaruit we in de regio Eindhoven/Helmond bedrijven actief inspireren en daadwerkelijk ondersteunen met het invullen van vacatures door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.”
Duurzame Social Return-plaatsingen
Eén van de gemaakte afspraken uit het voorjaarsconvenant was dat Stam + De Koning zo snel mogelijk naar PSO-trede 3 zou promoveren. Pasveer daarover: “Dat is sneller gelukt dan gepland en dat gegeven stemt ons heel tevreden. We zijn ook nog eens het eerste bedrijf binnen het VolkerWessels-concern dat dit voor elkaar wist te boksen. Onze Social Return-plaatsingen zijn duurzaam, juist omdat we PSO-gecertificeerd zijn. Zo kunnen we ook de continuïteit waarborgen en groeien jonge mensen die dachten ze nergens meer aan de bak zouden komen doordat ze bij ons een vak leren uit tot goede arbeidskrachten voor de bouwsector. De werkgevers krijgen er zo goede vakmensen bij en dat is gezien de krapte op de arbeidsmarkt alleen maar positief natuurlijk”.
Doorstromen met Springplank040
Social Return-krachten beginnen bij Stam + De Koning vaak als bouwplaatsmedewerker maar krijgen de kans om opgeleid te worden tot bijvoorbeeld heftruckchauffeur of een andere functie in de bouwwereld. Pasveer daarover: ”Vaak hebben deze mensen geen diploma’s en soms kunnen ze niet lezen of schrijven. Dan is het mogelijk om examens mondeling af te leggen. Maar door steeds meer competenties aan te leren, bouwen deze mensen aan hun eigen cv. Dat zorgt er voor dat ze vanuit hun werk bij ons mogelijk zelfs kunnen doorsolliciteren bij een andere werkgever. Aan de ene kant is dat voor ons jammer, want dan moeten we een goede vakman missen. Maar van de andere kant is het ook goed om te zien dat we iemand dusdanig hebben begeleid dat die persoon zelfstandig zijn weg kan vinden. Via bijvoorbeeld Springplank040 zijn er zo al een aantal mensen doorgestroomd. Er wordt soms een beetje angstig tegen dit soort projecten aangekeken door ondernemers die niet bekend zijn met Social Return. Zo van ‘wat haal ik me nu op de nek?’. Maar wat is er nu mooier om te zien dat het leven van iemand die vroeger bijvoorbeeld dakloos was, dankzij dit soort projecten totaal ten goede gekeerd is? Social Return rendeert zo op alle vlakken: voor de werknemer, de maatschappij en werkgever.”
Auteur: Ron van Kuijk
Meer informatie over STAM + DE KONING BOUW B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel