‘We leren studenten kijken met een MVO-bril’
- 27 okt., 2015
- Onderwijs & Training
De optimale balans vinden tussen mens, milieu en winstgevendheid: dát is waar het bij maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO) om draait. “MVO gaat zoveel verder dan afval scheiden alléén.”
Steeds meer bedrijven kiezen ervoor om MVO te integreren in hun bedrijfsvoering. De Juridische Hogeschool in ’s-Hertogenbosch en Tilburg gaat studenten leren kijken en werken met een MVO-bril, zodat zij hun toekomstige werkgevers als jurist optimaal van dienst kunnen zijn.
People, planet en profit: om die drie-eenheid draait het bij MVO, vertelt Rianne Kerstens, docent bestuursrecht en tevens projectleider MVO aan de Juridische Hogeschool. “Nog steeds denken veel mensen bij MVO vooral aan milieu. Maar MVO gaat veel verder dan afval scheiden en op tijd het licht uitdoen. Het gaat erom dat je je als ondernemer bewust bent van de maatschappelijke en economische gevolgen van een beslissing. En dat je daarbij vérder kijkt dan het hier en nu.”
Meerdere voordelen
Als geslaagd voorbeeld van MVO-denken noemt Rianne een bedrijf dat de overlast veroorzakende hangjongeren op zijn parkeerplaats benaderde. Hadden zij wellicht zin om de bandenspanning van auto’s van medewerkers te controleren en op peil te houden? “Dat hadden ze wel. Het resultaat: de voertuigen stoten minder schadelijke gassen uit en rijden zuiniger, de jongeren hadden iets omhanden. Sterker nog: inmiddels hebben ze een succesvol eigen bedrijfje opgezet. Een mooi voorbeeld van hoe MVO zowel aan de people-, planet- als profit-kant iets kan opleveren.”
Praktijkgerichte opleiding
Steeds meer bedrijven doen of willen ‘iets’ met MVO. Dat is ook de reden dat de Juridische Hogeschool MVO het nu tot speerpunt maakt. De Juridische Hogeschool biedt een praktijkgerichte opleiding en wil goed aansluiten bij de maatschappij. Er gebeurt steeds meer op het gebied van MVO. We zien kansen op dit gebied om beter om te gaan met onze omgeving en ons onderwijs verder te ontwikkelen.
Anders denken
MVO vraagt om het anders aanpakken van zaken en er anders naar kijken. Dat willen wij studenten leren. Een voorbeeld hiervan is dat van oudsher de rechtbank een uitspraak doet in een rechtszaak. Daarmee is het duidelijk wie er gelijk krijgt van de rechter, maar is het achterliggende conflict nog niet opgelost. Het gevoel van onbehagen blijft, mensen vinden een straf te laag of voelen zich niet gehoord. Om die reden is het spreekrecht van slachtoffers ingevoerd en wordt wanneer mogelijk mediation ingezet. Via mediation hoop je een lange-termijnoplossing te vinden die voor alle partijen werkt. In vakken als ‘kritisch denken’ en ‘conflicthantering’ speelt MVO nu al een rol binnen het curriculum. De komende tijd bekijken we welke MVO-mogelijkheden er nog meer zijn. Daarbij kijken we naar het onderwijs, maar ook naar onze eigen bedrijfsvoering en die van organisaties uit ons netwerk.
Kijken met een MVO-bril
MVO past bij de belevingswereld van de huidige generatie studenten. “Ze kiezen steeds bewuster voor een studie en vinden zaken als idealisme en mensenrechten belangrijk. Ze laten zaken als MVO meewegen in hun keuze. We hopen dat het over vijf jaar heel normaal is dat onderwijsinstellingen actief zijn met MVO.
MVO biedt vooral kansen als je verder kijkt dan het hier en nu. Die vaardigheid willen we studenten eigen maken. Moet ‘profit’ zich bijvoorbeeld altijd uiten in termen van geld, dus financiële waarde? Of kan het zich ook uiten in sociale en ecologische waarde? Over dat soort vragen willen we studenten laten nadenken. Zodat ze leren kijken met een MVO-bril en de bedrijven waarvoor ze werken vérder helpen.”
Meer informatie over Juridische Hogeschool Avans-Fontys:
Bekijk het complete profiel