WVS-groep ontwikkelt mensen via eigen leerwerkbedrijf
- 19 feb., 2016
- Arbeidsmarkt
Sinds 1 september mag WVS-groep zich leerwerkbedrijf noemen. Daarmee ontwikkelt het naast haar eigen SW-krachten nu ook andere groepen vanuit de participatiewet richting regulier werk. De eerste ervaringen en resultaten zijn reeds geboekt.
Harde werkers
WVS-groep levert al sinds jaar en dag uiterst gemotiveerde arbeidskrachten. Mensen met een (tijdelijke) afstand tot de arbeidsmarkt, maar vooral krachten die prima in staat zijn verschillende soorten werk te verrichten voor ruim 700 klanten in de regio. Dat doen ze onder andere in de rol van postbezorger, inpakker, medewerker groenvoorziening of in uiteenlopende functies bij bedrijven via individuele detachering. WVS-groep levert daarmee personeel dat met meerwaarde voor het bedrijfsleven.
Uitstroom naar regulier werk
Bedrijven weten WVS-groep steeds beter te vinden. Ook het stempel dat werknemers uit de sociale werkvoorziening met zich meedroegen, behoort gelukkig tot de verleden tijd. Dat heeft onder andere te maken met de resultaten die WVS-groep door de jaren heen heeft geboekt. Niet alleen werden er bergen werk verzet bij tal van uiteenlopende bedrijven, ook heeft WVS-groep een grote groep mensen begeleid richting de arbeidsmarkt. En daar is het haar om te doen: mensen terugbrengen naar regulier werk.
Door werk naar werk
Met de kersverse rol van leerwerkbedrijf komt deze persoonlijke ontwikkeling steeds meer centraal te staan. Waar WVS-groep in het verleden één van de SW-bedrijven was, bedient zij nu ook andere groepen vanuit de participatiewet. Deze mensen ontwikkelen zich aan de hand van het leerwerkbedrijf, door werk naar werk.
Persoonlijke ontwikkeling
Eind oktober startte WVS-groep met het project 'meer dan werk'. Binnen dat project werden de eerste mensen vanuit de werkpleinen (Hart van West-Brabant; 35 fulltimers en ISD Brabantse Wal; 25 fulltimers) naar werk begeleid. Persoonlijke ontwikkeling, naast productie en werken an sich, staat hierin centraal.
Één van de deelnemers aan het leerwerkbedrijf is John Kamp (44). John is een harde werker die naar eigen zeggen al van alles heeft gedaan. Dat komt doordat hij graag dingen aanpakt, maar ook doordat uitzendbureaus in de jaren '90 stimuleerden om zoveel mogelijk verschillende werkzaamheden te verrichten.
'Het is een goede insteek omdat je jezelf op die manier breed ontwikkelt.' Nadeel is je cv, ziet John. 'Je hebt allerlei functies op papier staan, maar bedrijven vragen zich af of je geen job hopper bent. Terwijl ik me dolgraag voor meerdere jaren had willen committeren aan de bedrijven waar ik met plezier gewerkt heb.'
In de nabije toekomst zou John graag in de (loon)administratie aan de slag willen. Het leerwerkbedrijf helpt hem daarvoor te werken aan zijn persoonlijke competenties.
De voordelen van het leerwerkbedrijf
Deelnemers aan het leerwerkbedrijf krijgen werkritme aangeleerd, ze leren omgaan met hiërarchie op de werkvloer en ontwikkelen hun competenties. WVS-groep levert daarin maatwerk en kijkt goed naar iemands profiel.
Persoonlijk profiel leidend
Arold van der Muuren, leidinggevende op de werkvloer, komt met een treffend voorbeeld. Zo kreeg hij twee medewerkers met een hbo en universitaire opleiding in zijn team. In plaats van hen toe te voegen aan het productieteam zocht hij naar een beter passende plek in het productieproces. De beide medewerkers werken nu bij de administratie, waar hun krachten beter tot hun recht komen.
Ontwikkeling op maat
Ook wanneer iemand zich niet zo op zijn plek voelt, wordt er door WVS-groep gekeken hoe het werk beter op de persoon kan aansluiten. Dit kan zijn door met iemand van werkplek te wisselen bijvoorbeeld. Om maatwerk voor ieders ontwikkeling te bieden, wordt er naast de werkplek ook rekening gehouden met opleiding en andere instrumenten.
Uitvoerende en aansturende krachten
De eerste groep mensen die via het leerwerkbedrijf van WVS-groep zijn ingezet, werkten aan het inpakken van honderdduizenden boodschappenpakketten. Deze mensen worden op de werkvloer bovendien aangestuurd door medewerkers van WVS-groep. Naast het leiden van het productieproces, ligt voor hen de taak om de medewerkers de werkervaring te geven die past bij hun kwaliteit en passie.
Het project is een mooie stap in de nieuwe rol van WVS-groep als leerwerkbedrijf waarbij productie en ontwikkeling hand in hand gaan. Diverse medewerkers zijn als gevolg van het project uitgestroomd naar een reguliere baan.
Auteur: Bouke Tuit
Meer informatie over WVS:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel