Aandacht voor ‘afgewezen groenten’ tijdens Congres Food in de Delta
- 20 mrt., 2014
- Agrofood & Biobased
- Bron: Switch
In Nederland wordt 5 tot 10% van de groenten al meteen na de oogst weggegooid vanwege hun uiterlijk. Drie jonge dames van de Stichting Kromkommer voeren tijdens het congres ‘’Food in de Delta’’ actie tegen deze verspilling van groenten.
Veel groenten halen nooit de supermarkt of de groentewinkel. Maar met de smaak en de kwaliteit van deze gevlekte aubergines, kromme komkommers, tweebenige wortels of bobbelige tomaten is vaak helemaal niks. De Stichting Kromkommer wil dat al die unieke groenten weer op ons bord terecht komen. Afgelopen jaar hebben deze stichting geëxperimenteerd met de verwerking van deze ’afgewezen’ groenten tot (h)eerlijke houdbare producten zoals mosterd, ketchup en jam.
Soeplijn
Dit jaar gaat Kromkommer een stap verder met de lancering van een soeplijn. Tijdens het congres vertellen ze over hun passie, drijfveren, valkuilen en successen van duurzaam ondernemen.
Dubbele tomaten, wortels die aan elkaar groeien, komkommers die krom zijn: allemaal voedsel dat weggegooid wordt omdat het niet goed zou zijn. ‘’Onzin’’, vindt Kromkommer, “deze knuffelworteltjes en dubbele tomaten zijn écht minstens zo lekker. Wat zeg ik: lekkerder. Dat is toch krom?” Kromkommer wil alle gekke groenten weer gewoon op ons bord komen. Hun actie is een succes, hun Facebook pagina kreeg in korte tijd 5.000 likes. Reden voor Switch om Kromkommer uit te nodigen voor een actie op ‘’Food in de Delta’’.
Food in de Delta
Food in de Delta gaat over ontwikkelingen in de foodsector. Het Congres wordt gehouden op 27 maart in de Zeelandhallen te Goes. Op het Congres werkt Switch samen met Organisatie- Advies bureau Janse & Janse. U kunt zich aanmelden via de website www.foodindedelta.nl.
Het werk van Switch wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Buitenlandse Zaken en de provincie Zeeland.
Meer informatie over Switch:
Bekijk het complete instantieprofiel