Aftrap minor ‘Wereldwijde Voedseldialoog’ voor HAS-studenten in Provinciehuis

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: HAS Hogeschool

Dit schooljaar start HAS Hogeschool met 3 derdejaars minoren: International Business Development, Werken aan een Wereldwijde Voedseldialoog en Ruimtegebruik in 2030.

Aftrap minor ‘Wereldwijde Voedseldialoog’ voor HAS-studenten in Provinciehuis

Op 31 augustus vond de officiële aftrap van werken aan een Wereldwijde Voedseldialoog plaats in het Provinciehuis. Niet voor niets, want de Provincie Noord-Brabant heeft via het Transitieteam Agrofood Noord Brabant een belangrijke rol in de minor. Zo zijn voor de 65 deelnemende studenten werkplekken ingericht in het Provinciehuis onder de naam Foodlab Brabant. Ook het slotevent op 10 november wordt gefaciliteerd door de Provincie.

10 weken ondergedompeld in de wereld van ons voedsel

Tijdens Werken aan een Wereldwijde Voedseldialoog worden studenten tien weken ondergedompeld in de wereld van ons voedsel. Ze staan stil bij grondstoffen, primaire productie, verwerkende industrie, retail en horeca. Alles met de principes van de circulaire economie in het achterhoofd. Marjo Baeten, die in het ontwikkelteam van de minor zit, licht toe: “Aan de hand van al die onderdelen en vertakkingen van ons voedselsysteem, proberen we samen te ontdekken hoe transparant deze wereld is. Communicatie, verbinden, inlevingsvermogen, argumenteren en de dialoog aangaan, vormen de rode draad van deze minor.”

Aan de slag voor externe opdrachtgever

Het programma bestaat onder andere uit gastlessen, excursies en colleges om inspiratie op te doen. Maar het blijft niet bij ontdekken. De studenten gaan in teams aan de slag met een project voor één van de 12 externe opdrachtgevers, waaronder een supermarkt, een vleesconceptontwikkelaar en een grote cateraar. In die opdrachten wordt ingezoomd op een bepaald thema, bijvoorbeeld eetpatronen, agrotechnologie, duurzaamheid of gezondheid.

Ondersteunen overgang naar duurzame agrofoodketen

Met het programma van de minor willen HAS Hogeschool en het Transitieteam Brabantse Agrofood met steun van de Provincie Nood-Brabant de overgang naar een duurzame agrofoodketen (van grond tot mond) stimuleren. “Deze veranderingsslag vraagt de komende jaren voor de sector het grootste deel van haar aandacht”, stelt Marjo. “Als organisatoren vinden we het dan ook van het grootste belang dat de professionals van de toekomst worden meegenomen in die beweging. En natuurlijk hopen we dat hun ontdekkingstocht nu al ideeën oplevert, die mogelijk snel in praktijk gebracht kunnen worden.”

Verduurzaming van voedsel

“De veelzijdigheid van het programma is voor het college een belangrijke reden om deze HAS Minor te ondersteunen”, vindt Anne-Marie Spierings, als gedeputeerde verantwoordelijk voor Agrarische Ontwikkeling. “Verder spreekt het concept Foodlab Brabant mij aan: een mobiel levend laboratorium – deze keer in het Provinciehuis - waar nu jonge studenten, maar de komende jaren net zo makkelijk andere partijen werken aan de verduurzaming van ons voedsel.”

Meer info: www.brabantse-agrofood2020.nl

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Jures Techniek Professionele reiniging voor de voedingsmiddelen industrie?

Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche