Betrokken jongeren presenteren jaarverslag ZLTO
- 13 jul., 2015
- Agrofood & Biobased
- Bron: ZLTO
ZLTO presenterde vorige week haar jaarverslag van 2014. De Zuidelijke Land- en Tuinbouw Organisatie deed dit geheel in stijl en liet enkele van haar betrokken jongeren het woord voeren.
Zaken als duurzaamheid, samenwerking en communicatie kwamen veelvuldig aan bod.
Actieve jonge agrariërs
In een vergaderzaal van het Agri&Food Plaza in Den Bosch zitten drie jongeren aan tafel. Het zijn jonge ondernemers die het agrarische bedrijf van huis uit mee hebben gekregen. Het boerenbedrijf gaat hen aan het hart en zo ook de toekomst van de sector. Als lid van ZLTO denken de jongeren actief mee over duurzaamheidsvraagstukken en innovatieve ontwikkelingen. Ze roemen de kennis en het netwerk van de land- en tuinbouworganisatie.
Ondernemers in de groene ruimte
ZLTO is de ondernemersveriging voor boeren en tuinders. In bredere zin ook wel ‘ondernemers in de groene ruimte’. Met 64 afdelingen in Zeeland, Brabant en Zuid-Gelderland beschikt ZLTO over een sterk en uitgebreid netwerk. Dit wordt optimaal benut om aan de toekomst van de sector te werken. “We combineren dat met innovatieve projecten en individuele adviesverlening. Omdat we echt staan voor die verduurzaming van de sector”, benadrukt algemeen directeur Elies Lemkes-Straver.
Samen vernieuwend boeren
In het gepresenteerde jaarverslag staan tal van voorbeelden hoe ZLTO en haar leden ‘samen vernieuwend boeren’. Het is exemplarisch dat ook het jaarverslag is opgebouwd uit verhalen van leden. “Nieuwe dingen ontstaan bij de leden zelf. En die zoeken daar mensen omheen. ZLTO is daarin een sterke partner”, weet Sander van de Heijkant (32), varkenshouder in Raamsdonksveer.
Nieuwe groene initiatieven door samenwerking
Die co-creatie leidt tot prachtige initiatieven. In het jaarverslag lezen we onder andere over de transformatie van asbestdaken naar zonnepanelen, de samenwerking tussen dieren- en huisartsen (SeMeDi) maar ook het verbeteren van drinkwaterkwaliteit voor dieren. Extra aandacht gaat uit naar het jongerenprogramma.
Jongeren hebben de toekomst
ZLTO zette in 2014 actief in op het bereiken van agrarische jongeren. In 34 van de 64 ZLTO-afdelingen hebben in totaal 465 jongeren deelgenomen aan deze activiteiten. Voor 84 van hen zijn persoonlijkheidscans uitgevoerd en 43 zijn betrokken bij een begeleidingstraject voor bedrijfsovername.
Speciale aandacht voor jongeren betekent ook dat er steeds meer jongeren bestuursfuncties in het veld aanvaarden, deelnemen aan de bestuurdersacademie of gebruik maken van ondernemerschapgerichte colleges in het groene onderwijs, die speciaal door ZLTO worden verzorgd.
Samenleving eist transparantie
Elise Bressers (24) is één van die actieve jongeren. Ze groeide op tussen het akkerbouw- en boomteeltbedrijf van haar ouders en zit in het afdelingsbestuur van de plaatselijke ZLTO-afdeling. Bressers ziet voor zichzelf vooral een rol weggelegd op het gebied van communicatie. Naast het ontwikkelen van een duurzame sector, is het voor groene ondernemers namelijk ook een uitdaging om de samenleving te informeren en erbij te betrekken.
Verbinding tussen burgers en boeren
“Agrarische ondernemers staan midden in markt en maatschappij. Maar de wereld verandert snel en je kunt het als ondernemer niet alleen. Burgers en boeren leven soms in andere werelden. Daarom maak ik werk van goede communicatie om het vertrouwen te herstellen. Dat draagt bij aan een prettige leefomgeving in stad en land en een transparante voedselketen.”
Agrarische innovaties
Informatie en educatie blijkt zeker nodig. Nog teveel mensen hebben geen idee wat zich in een boerenbedrijf afspeelt. Maar soms zijn het ook banken die een zekere afstand tot de sector hebben. Als een idee te innovatief is om het te financieren bijvoorbeeld.
Plaatselijk bemesten met behulp van drones
Stijn Derks (20), akkerbouwer en pluimveehouder in Beuningen wil zijn grond met behulp van drones beregenen en bemesten. “De drones scannen het gewas en zien waar de bodem het nodig heeft.” Hoewel de bank het financieren niet aandurft, ziet Derks de toekomst erg positief in. Hij ziet volop kansen op zijn agrarisch bedrijf en wordt daarbij volop geholpen door zijn ondernemerscoach.
Ondernemerscoach helpt jongeren op weg
Ook Van de Heijkant maakt dankbaar gebruik van het zogenaamde Joost-traject. Hij roemt de kennis die bij ZLTO aanwezig is. “En wat er niet is, wordt gezocht. Het netwerk is zo groot.” De reden dat Van de Heijkant bestuurlijk actief is, ligt in zijn verantwoordelijkheidsgevoel: “Lokale bestemmingsplannen worden gemaakt met oog voor de toekomst. Het is belangrijk om het geluid van jonge agrarische ondernemers te laten horen, want die moeten er immers mee aan de slag.”
Wie goed doet, goed ontmoet
“Met oog op de toekomst investeer ik in mijn bodem. Dat is de drager van al het agrarisch leven. Als ik goed voor de bodem zorg, zorgt de bodem goed voor mij” besluit de West-Brabantse varkenshouder.
Meer informatie over ZLTO:
Bekijk het complete instantieprofiel
Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche