Beveland Wonen geeft goede voorbeeld op gebied van duurzaamheid
- 21 sep., 2020
- Bouw
- Bron: Beveland Wonen
Beveland Wonen is met zo’n 11.000 woningen één van de grootste woningcorporaties in Zeeland. De corporatie ontstond vorig jaar na een juridische fusie tussen RWS partner in wonen en R&B Wonen, waarna op 1 januari 2020 ook de twee organisaties zijn samengevoegd.
‘Voor de nieuwe organisatie zijn we op zoek gegaan naar een geschikt kantoorpand. Daarbij hebben wij er bewust voor gekozen om geen nieuw gebouw neer te zetten, maar op zoek te gaan naar een reeds bestaand gebouw’, vertelt Peter Bevers, bestuurder van Beveland Wonen.
Het nieuwe onderkomen van Beveland Wonen, dat woningen verhuurt in de gemeenten Goes, Kapelle, Noord-Beveland, Borsele en Reimerswaal, is sinds kort gevestigd aan de Livingstoneweg 11 in Goes. Het pand biedt alle ruimte voor de medewerkers van de woningcorporatie en is tevens het algemene bezoekadres voor huurders. ‘Wij willen onze medewerkers optimaal faciliteren om hun werk zo goed mogelijk te doen, met een goede balans tussen werk en privé. Daarom is gekozen voor een flexibel gebouw waarin mensen plaats- en tijdonafhankelijk kunnen werken. Daarbij was een randvoorwaarde dat ons nieuwe pand in exploitatie goedkoper moest zijn dan de twee kantoorpanden die wij voorheen in gebruik hadden. Als organisatie prediken wij dat we duurzaamheid belangrijk vinden. Daarom vinden wij het van belang om zelf het goede voorbeeld te geven.’
Zoektocht
Projectmanager Robert de Ridder is nauw betrokken geweest bij de zoektocht naar een geschikte locatie voor het kantoor van Beveland Wonen. ‘We wisten dat het nieuwe kantoor in Goes moest komen en zijn ons vervolgens gaan oriënteren’, legt hij uit. ‘Uiteindelijk zijn wij uitgekomen bij het kantoorpand aan de Livingstoneweg 11, waar eerder KPN en Rabobank in hebben gezeten. Dit pand begint nu dus aan zijn derde leven.”
Tien kilometer sloophout
De Ridder geeft aan dat bij verbouwing van het pand veel aandacht is besteed aan circulariteit en duurzaamheid. ‘In de hal van het pand is bijvoorbeeld zo’n tien kilometer sloophout uit oude woningen van ons verwerkt. Daarnaast is ook het sanitair hergebruikt en hebben we een deel van het meubilair van de Rabobank overgenomen. Tegelijkertijd is het gebouw volledig gasloos. De energie om het pand te verwarmen wordt opgewekt met behulp van warmtepompen en zonnepanelen. Daarnaast hebben we een staalconstructie laten ontwerpen en een stuk tussen de verschillende verdiepingen bijgebouwd, om deze beter met elkaar te verbinden. Deze staalconstructie is zodanig gebouwd, dat hij in de toekomst ook nog is her te gebruiken. De routing is bovendien zodanig gemaakt dat het ontmoeten van collega’s wordt gestimuleerd. We hebben nadrukkelijk niet gekozen voor een open kantoortuin, maar het grootste deel van het gebouw is transparant ingericht. Ook de meeste vergaderruimten zijn zichtbaar vanaf de buitenkant. Wij werken hier zo min mogelijk achter gesloten deuren.’
Meer informatie over BEVELAND WONEN:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel