Brabant neemt voortouw met innovatie in voedselketen
- 14 jul., 2017
- Agrofood & Biobased
- Bron: We Are Food
Uit maar liefst 100 inzendingen heeft een jury met daarin experts op het gebied van voedsel en hospitality een keuze gemaakt: tien initiatieven om de Brabantse foodbranche te verbeteren worden werkelijkheid.
Deze zogenaamde ‘Brabantse Keukens’ werken op hun eigen manier aan innovatieve oplossingen in de voedselketen. Dit gebeurt in het kader van We Are Food 2018.
Podium voor innovaties
Dit betekent de start van een voor Nederland uniek initiatief: 2018 bestaat tien maanden lang uit een podium voor innovaties in de wereld van voedsel en gastvrijheid. “Deze plannen komen van de ondernemende Brabanders zelf. We zetten hiermee concrete stappen naar een duurzamer Brabant’, aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings.
Breed spectrum
De ideeën beslaan een breed spectrum: van het voorkomen van voedselverspilling tot gezond en innovatief en beter eten op scholen, in ziekenhuizen en tijdens festivals. Er zijn tien Brabantse Keukens benoemd met ieder een KeukenChef die onder meer de beschikking krijgt over startgeld en ondersteuning door een expert zodat ‘hun’ Keuken naar een hoger niveau getild kan worden. In 2018 - als Brabant Europese Regio voor Gastronomie is - staan de tien Keukens elk een maand lang volop in de spotlights.
Dutch Agri Food Week
De bijna 90 inzendingen die niet direct gekozen zijn, sluiten goed aan bij tien gekozen thema’s. Zij worden dan ook uitgenodigd om mee te doen in één van de tien Keukens. Tijdens de Dutch Agri Food Week medio oktober presenteren de tien teams hun plannen aan het grote publiek. Dan zal duidelijk zijn hoeveel ondernemers daadwerkelijk een rol gaan spelen in We Are Food en op welke wijze zij hun plannen klaar hebben gestoomd voor 2018.
Brabant bewijst zich
Juryvoorzitter Hans Steenbergen: “We zijn overdonderd door het enthousiasme en de creativiteit. Brabant heeft zichzelf bewezen: ondernemerschap en het verduurzamen van de voedselketen gaan hand in hand. Dit bewijst dat Brabant het verschil kan maken met een nieuwe voedselagenda”.
Jury
De jury bestond uit Hans Steenbergen (voorzitter, Food Inspiration), Marian Wagemakers (Dalco), Annelies Hermsen (Food designer), Jan Dirk van der Voort (Remeker Kaas), Joks Janssen (Brabant Kennis) en Hanna Polman (Unilever).
Meer informatie over AgriFood Capital:
Bekijk het complete instantieprofiel
Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche