Brabantse Ontwikkelings Maatschappij investeert in Van Heinde
- 21 okt., 2014
- Agrofood & Biobased
- Bron: Brabantse Ontwikkelings Maatschappij
's-Hertogenbosch krijgt met de komst van Van Heinde de eerste Nederlandse versmarkt waar producenten en consumenten elkaar in hun interesse voor smakelijk en voedzaam eten kunnen vinden.
Producenten krijgen met Van Heinde een alternatief afzetkanaal en de mogelijkheid in direct contact met consumenten nieuwe producten en concepten te testen. Daarmee vormt Van Heinde een welkome aanvulling in het steeds eenvormiger winkelbeeld in onze steden. Behalve in 's-Hertogenbosch verwacht Van Heinde dat er de komende jaren verspreid over het land ruimte is voor een tiental vestigingen.
Voor de Brabantse Ontwikkelings Maatschappij (BOM) zijn dit bepalende redenen om te investeren in Van Heinde, dat medio 2015 in het Paleiskwartier zijn poorten opent. Daarnaast sluit de nieuwe versmarkt naadloos aan op de ambities van het Innovatieprogramma Agrofood Brabant waarmee Brabant tot slimste en duurzaamste agrofoodregio in Europa wil gaan behoren.
Zorgvuldige selectie versproducten
Van Heinde gaat verder waar markten ophouden. Ze doet dat door in binnen- en buitenland zorgvuldig smaakvolle en originele versproducten te selecteren die bezoekers in allerlei variaties (van basisingrediënt tot volledig gerecht) krijgen aangeboden. Verse producten zijn bij Van Heinde sterk seizoensgebonden, omdat ze dan aan smaak en voedingswaarde het meeste te bieden hebben.
Kiezen tussen direct eten of meenemen
'Met het selecteren en toegankelijk maken van smaakvolle producten en gerechten waarvan de herkomst duidelijk traceerbaar is onderscheiden we ons van bestaande winkels', verduidelijkt Casper Schoenmakers, directeur van Van Heinde. 'Wij weten dat onze gasten niet alleen van lekker en natuurlijk eten houden, maar ook willen kiezen tussen direct of later eten.'
Om die reden kunnen bezoekers bij Van Heinde terecht voor hun dagelijkse boodschappen, de snelle hap tijdens de lunch en de verse kant-en-klaar-maaltijd voor thuis. Ter plekke genieten van de Van Heinde-keuken kan ook. Schoenmakers: 'Met deze vermenging van functies, blurring in vakjargon, vervullen we de brede behoeften die onze gasten hebben.'
Investering BOM
Voor de BOM is Van Heinde het voorbeeld van een startup die de agrofood- en voedingsmiddelensector interessant maken om in te investeren. Het business plan en het niveau van het management bieden voldoende vertrouwen voor het nemen van een minderheidsbelang. 'Daarnaast geloven we in het maatschappelijk rendement van Van Heinde. Gezond en vers eten wordt voor een groeiende groep mensen een leefstijlovertuiging waarmee ze zichzelf in conditie willen houden. Dat potentieel zorgt er voor dat we graag deelgenoot willen zijn van Van Heinde's toekomstige succes', stelt Miriam Dragstra, directeur BOM Capital.
Innovatieprogramma Agrofood Brabant
Dragstra benadrukt verder de ontwikkelruimte die Van Heinde innovatieve primaire producenten biedt. 'Daarmee voldoet Van Heinde exact aan ons Innovatieprogramma Agrofood, dat tot doel heeft Brabant als een van de meest slimme en duurzame
Agrofoodregio’s in Europa te positioneren. Daarbij gaat het niet alleen om technologische innovaties, maar ook om verrassende combinaties waardoor nieuwe kansen ontstaan.'
De locatie van Van Heinde in 's-Hertogenbosch speelt daar zeker een rol in. 'In de nabije omgeving bevinden zich met HAS Hogeschool Den Bosch, het Smaaklokaal Hutten en de ZLTO allerlei instanties die zich met vernieuwing binnen de agrofood bezighouden. Samen met het directe contact dat Van Heinde aan eindgebruikers biedt, ontstaat zo een voedingsbodem die het innovatiepotentieel van de Brabantse agrofood aanzienlijk vergroot.'
Belang voor provincie
Ook de Provincie Noord-Brabant, dat via het Innovatiefonds Brabant de BOM in staat stelt invulling te geven aan het Innovatieprogramma Agrofood, juicht de komst van Van Heinde toe. Ze verwacht dat daarmee voor diverse schakels in de agrofoodketen nieuwe mogelijkheden ontstaan, zowel voor primaire producenten als voor verwerkers, distributeurs en voedselproducenten. Zulke nieuwe samenwerkingen, met mogelijk verrassende innovaties tot gevolg, zijn van groot belang wil Brabant zijn vooraanstaande positie als Nederlandse agrofoodregio verder versterken.
Meer informatie over BOM, Brabantse Ontwikkelings Maatschappij:
Bekijk het complete instantieprofiel
Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche