BrainBloC helpt MKB op weg naar toekomstige digitale lopende band

  • Onderwijs & Training

Van architecten tot metaalverwerkers, van transporteurs tot boeren, van notariskantoren tot gemeentes: bij steeds meer organisaties spelen data een cruciale rol. Door deze data op een juiste manier te organiseren en door het benutten van datatechnologieën, kan er een enorme efficiencyslag worden gemaakt.

BrainBloC helpt MKB op weg naar toekomstige digitale lopende band

Het leerwerkprogramma BrainBloC van Twice helpt MKB’ers wegwijs te worden in het labyrint van data(technologieën). Zodat zij straks volop kunnen profiteren van de digitale lopende band, waar het genereren van data (IoT), een betrouwbare data infrastructuur (Blockchain) en de interpretatie van data (AI)met elkaar verbonden worden. Een ontwikkeling die, net als de fysieke lopende band destijds, voor een revolutie gaat zorgen in onze toekomstige wijze van werken.

Twice is een Publieke Private Samenwerking met als doel economische structuurversterking in de regio Eindhoven. “Dat doen we door meer dan 100 jonge groeiende techbedrijven, verdeeld over 4 gebouwen te faciliteren en te helpen om te groeien”, vertelt Emiel Westerhof, accountmanager bij Twice. In de hub Twinning op de TU/e Campus start Twice vanaf september 2020 elk half jaar met het (niet-technische) leerwerkprogramma BrainBloC. Hierin werken onderwijsinstellingen en bedrijfsleven samen aan data gerelateerde vraagstukken die het MKB neerlegt. “Binnen BrainBloC krijgen studenten en werknemers van het bedrijf, middels theorie en coaching de ondersteuning om deze vraagstukken in een half jaar tijd tegen een zeer scherpe prijs, voor jouw organisatie uit te werken. Dit is ideaal voor organisaties zonder eigen innovatieafdeling en organisaties die ook buiten de muren van hun eigen organisatie, als een startup, willen innoveren.”

Slim omgaan met data

Emiel Westerhof vervolgt: “Als we als regio straks wil accelereren moeten we ervoor zorgen dat niet alleen de specialistische IT-bedrijven, maar zeker ook het MKB zichzelf omtovert naar data gedreven bedrijven. Dat betekent dat zij data op een juiste manier gaan inzetten voor hun bedrijfsvoering en daardoor veel overbodige tijd en verspilde arbeid voorkomen. Hoe vaak zie je niet dat binnen bedrijven data eindeloos wordt gekopieerd en overgetypt in andere systemen? Daardoor treedt voortdurend vervuiling op en raakt het overzicht kwijt. Externe adviseurs zijn vaak 80% van hun tijd kwijt om eerst eens alle data binnen een bedrijf te verzamelen, voordat ze aan de slag kunnen. Met blockchain technologie kun je ervoor zorgen dat rijke, onvervuilde data op één plek wordt opgeslagen en dat iedereen die daartoe gerechtigd is, toegang kan krijgen tot die data. Onze focus ligt daarom vooral op data ‘organiseren’ en het benutten van nieuwe datatechnologieën hiervoor.”

Overbodige menselijke factor

Een mooi voorbeeld is een aanvraag voor een rolstoel, via de Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Momenteel loopt zo’n aanvraag via zeven verschillende loketten en instanties, die allemaal hun eigen data raadplegen en vragen gaan stellen, voordat de beslissing wordt genomen of iemand wel/niet in aanmerking komt hiervoor. De enige vraag is: Heeft deze persoon recht op een rolstoel? Zaken als leeftijd, afkomst en beroep doen er in dit geval niet toe. Alleen het feit dat deze persoon verlamde benen heeft, is voor deze beslissing van belang. Door met blockchain data op een goede manier te organiseren, kun je dit proces opnieuw ontwerpen en volledig automatiseren, en wordt de menselijke, vertragende, factor overbodig. De digitale lopende band draagt niet enkel bij aan databescherming en dataminimalisatie, maar gaat bovenal frustratie en werkverspilling tegen. De vrijgekomen tijd kan worden besteed aan zinvol werk waar een grote behoefte aan is, zoals banen in de zorg en het onderwijs.

Unieke aanpak ‘omdenken vanuit data’

“Wij richten ons met het leerwerkprogramma BrainBloC niet op de technologiekant” benadrukt Emiel. “We gaan dus in eerste instantie geen nieuwe AI of sensoren ontwikkelen. Onze focus ligt op het begrijpen, organiseren en toepassen van data(technologie). Met die aanpak zijn we uniek in Nederland en gaan we zoveel verder dan alleen maar digitaliseren. Wil je als bedrijf écht innoveren dan moet je je bestaande bedrijfsprocessen opnieuw opbouwen vanuit data. Anders blijf je eeuwig gegevens overtypen en mis je straks de vele kansen die de digitale lopende band te bieden heeft.”

Auteur: Dianne Huijskens

Meer informatie over TWICE:

Bekijk het complete bedrijfsprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!