De Green Chemistry Campus: een toplocatie voor Biobased Economy

Brabant heeft veel innovatieve bedrijven. Om die innovatie te ondersteunen, is het zaak om bedrijven te laten samenwerken op campussen of in clusters. Zo krijg je toplocaties, topbedrijven en topsectoren. Brabant Magazine zette een aantal campussen in de spotlights. Deze keer: de Green Chemistry Campus.

De Green Chemistry Campus: een toplocatie voor Biobased Economy

Een toplocatie voor Biobased Economy

De Green Chemistry Campus (GCC) in West-Brabant is in 2011 opgericht. De campus staat op het terrein van chemiebedrijf SABIC in Bergen op Zoom en werkt nauw samen met AFC Prinsenland in het nabijgelegen Dinteloord en industrieterrein Moerdijk. De GCC is een toplocatie voor Biobased Economy. En ze zijn hard op weg.

Afval wordt product

De GCC richt zich simpel gezegd op producten op basis van land- en tuinbouwafval voor de chemische industrie of op grondstoffen voor deze producten. “Groene chemische bouwstenen”, zoals directeur Petra Koenders het noemt. Voorbeelden van dat afval zijn afvalhout, bermgras, stro, vetafval en afval uit de papierindustrie. Van deze afvalstoffen kunnen producten gemaakt worden zoals PET-flessen, verf, autobanden en hoesjes voor smartphones. Zowel de fles van Coca-Cola als de wikkel van Mars worden al gemaakt van deze biobased grondstoffen. “De producten komen terecht in de verpakkingsindustrie, de bouwindustrie, in kleuren en in coatings”, zegt Koenders, sinds juni 2017 directeur van de Green Chemistry Campus.

Aromaten

In deze tak van sport vormen aromaten een belangrijke groep van chemische bouwstenen. 40 procent van alle chemicaliën bestaat namelijk uit aromaten. Op dit moment worden aromaten, zoals benzeen, tolueen of xyleen (BTX), geproduceerd uit aardolie. Daar worden op zijn beurt weer plastics, polyesters, vezels, harsen en folies van gemaakt.

De industrie heeft steeds meer interesse voor bio-aromaten. Die bio-aromaten worden niet geproduceerd uit aardolie, maar uit organische afvalstoffen. Het op de Green Chemistry Campus gevestigde Shared Research Center Biorizon onderzoekt hoe je uit suikers en hout aromaten kunt produceren. Niet alleen BTX, maar ook aromaten met bijzondere functionaliteiten die je niet aantreft bij aromaten met een fossiele oorsprong. De drijfveer is om een antwoord te bieden op het steeds verder uitputten van de natuurlijke bronnen. 

Reuring

“Ik zou graag wat meer reuring willen hebben”, zegt directeur Koenders desgevraagd. “Als je een campus bent, dan zijn er bepaalde basisvoorwaarden waaraan je moet voldoen om de verschillende doelgroepen bij elkaar te brengen. Bij ons is dat heel concreet een eigen hek, een eigen gebouw en een eigen ingang, en dit alles om tot een opschalingsfaciliteit (inclusief demoruimte) te komen. We staan op het terrein van SABIC en voldoen tevens aan de milieuvergunning en aan hun milieuveiligheidssysteem.

''Het kostte enige vergadertijd om het te realiseren, maar de demoruimte gaat er nu zeker komen. Niet alleen bestaande bedrijven, maar ook start-ups kunnen straks van die ruimte gebruik maken. Een deel van onze demoruimte is straks bovendien openbaar. We bieden daarmee een aanvulling op de bestaande faciliteiten van het ecosysteem in de regio”, aldus Koenders.

Green Chemistry Campus

Juiste mix

“We hebben hier in West-Brabant en de Delta-regio de juiste chemische bedrijven, de juiste boerenbedrijven, de juiste bodemgesteldheid en daarmee de juiste partners om met gezamenlijke faciliteiten de juiste mix te maken. Er zijn nu 10 vestigers op de campus.”

Initiatiefnemers

Het initiatief voor de Green Chemistry Campus is van de regionale ontwikkelingsmaatschappij REWIN in West-Brabant, de provincie Noord-Brabant en de gemeente Bergen op Zoom, in zeer nauwe samenwerking met SABIC. Inmiddels is er met SABIC tevens een samenwerkingsovereenkomst getekend.

Campus is tijdelijk

“Ik zie deze campus als een tijdelijk iets. Wat deze ‘tijdelijk’ is, is nog onduidelijk en kan misschien wel 20 jaar zijn. We hebben immers een aanjaagrol die uiteindelijk leidt tot vergroening en verduurzaming. Die aanjaagrolrol is op een bepaald moment niet meer nodig omdat vergroening en verduurzaming standaard in de industrie zijn geworden”, zegt Petra Koenders.

Bekijk voor aanvullend beeldmateriaal het oorspronkelijke artikel in Brabant Magazine.

Meer informatie over Provincie Noord-Brabant :

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!