Eerste Sorghum van Nederlandse bodem

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: CIV Biobased economy

Han Polman, commissaris van de koning in Zeeland kwam vrijdag 9 oktober naar de akkers van Walter de Milliano om de eerste oogsthandeling van het graan Sorghum te verrichten.

Eerste Sorghum van Nederlandse bodem

Dit was voor CIV Biobased een belangrijke stap in het proces van onderzoek en productie van een glutenvrij Sorghum bier. Op de foto overhandigt de commissaris van de Koning de eerste Sorghumpluim aan Manfred van de Kreeke, manager CIV Biobased economy.

Oogst

In week 44 of 45, afhankelijk van de weeromstandigheden en de rijpheid van het sorghum, wordt de eerste oogst van dit graan verwacht. En met die oogst breekt in de samenwerking rondom het onderzoek naar de economische haalbaarheid van graan-sorghumteelt in Nederland in een nieuwe fase. Hier spelen ook de colleges binnen CIV Biobased een rol.

Testen

In week 43 gaan vier studenten van het Prinsentuin College het graan testen op verschillende factoren zoals: rijpheid, suikergehalte, vezelvastheid, etc. Daarna wordt het graan geoogst en vervolgens gedroogd. Als dit is gebeurd, gaat het graag naar een mouterij in Kloosterzande om er mout van te laten maken. Dit mout is de basis voor een geheel nieuwe Nederlandse biersoort. Het brouwen van dit bier doen studenten van het Markiezaat College.

Meer informatie over CIV Biobased:

Bekijk het complete profiel