ERC Starting Grants voor drie Radboudonderzoekers
- 15 dec., 2014
- Onderwijs & Training
- Bron: Radboud Universiteit Nijmegen
Twee onderzoekers van de Radboud Universiteit en een van het Radboudumc ontvangen een ERC Starting Grant, een Europese onderzoekssubsidie van 1,5 miljoen euro. Met het geld kunnen ze een eigen onderzoeksgroep beginnen.
Innovatieve bioreactor
Microbioloog Boran Kartal gaat met zijn Starting Grant onder meer een innovatieve bioreactor ontwikkelen die minder broeikasgassen uitstoot. Hierin verwijderen bijzondere bacteriën tegelijkertijd ammonium en methaan uit afvalwater. De combinatie van drie recent ontdekte micro-organismen biedt de mogelijkheid om schadelijk methaan en ammonium om te zetten in ongevaarlijke eindproducten.
De bioreactor zal daarbij maar weinig zuurstof gebruiken en is daardoor zowel energiezuinig als kostenefficiënt. Kartal gaat de moleculaire systemen verantwoordelijk voor de omzettingen in deze bacteriën in detail onderzoeken en combineren met de technologische ontwikkelingen in de waterzuivering.
Nieuwe observatietechniek
Sterrenkundige Stijn Buitink, postdoctoraal onderzoeker aan de Radboud Universiteit zal zijn Starting Grant uitvoeren aan de Vrije Universiteit van Brussel waar hij universitair docent gaat worden. Buitkink gaat onderzoek doen naar korte uitbarstingen van radiostraling afkomstig van kosmische deeltjes in de atmosfeer, met behulp van de LOFAR-telescoop. De precieze herkomst van deze hoog energetische kosmische deeltjes is nog onduidelijk. Buitink wil te weten komen of ze uit onze eigen Melkweg afkomstig zijn of van bronnen veel verder van ons vandaan, zoals actieve zwarte gaten.
Bovendien gaat hij een nieuwe observatietechniek ontwikkelen om radiopulsen te vinden van extreem hoogenergetische deeltjes die op de maan terecht komen. Op die manier zou hij een gigantische kosmische deeltjesdetector kunnen maken van de hele maan.
Malaria verspreiding
Epidemioloog Teun Bousema van het Radboudumc ontvangt een ERC Starting Grant voor zijn onderzoek naar de verspreiding van malaria. De verspreiding van malaria is buitengewoon efficiënt maar wordt slecht begrepen. Tijdens een malaria-infectie specialiseert een klein deel van de malariaparasieten die in de menselijke bloedbaan circuleren zich in het besmetten van muggen. Muggen kunnen besmet raken met malaria als zij deze gespecialiseerde malariaparasieten, zogenaamde gametocyten, opnemen tijdens een beet.
Momenteel is het onduidelijk wanneer met malaria geïnfecteerde mensen voor het eerst besmettelijk zijn voor muggen en hoe lang ze daartoe in staat zijn. Teun Bousema zal gebruik maken van experimentele malariastudies in Nijmegen en populatieonderzoek in Burkina Faso om de gametocytproductie, uitrijping en besmettelijkheid beter te begrijpen.
Meer informatie over Mercator Technology & Science Park:
Bekijk het complete instantieprofiel
Meer informatie over Radboud Universiteit Nijmegen:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!