Fhealinc: van aanjagen naar doorpakken

  • Farma & Zorg
  • Bron: Food & Feed Noordoost Brabant

Welke kansen schuilen in de toename van het aantal voedselallergieën? Fhealinc pikte deze trend op en startte het Expertisecentrum voor Voeding, Afweer en Allergie (EVAA).

Fhealinc: van aanjagen naar doorpakken

Onderzoek naar de relatie tussen voeding en ons afweersysteem staat bij het EVAA centraal. Het project draait op volle toeren.
 
“Het idee voor het EVAA ontstond in de aanloopfase van Fhealinc, zo’n 4 jaar geleden. We hadden een kennismaking tussen voedingsdeskundigen, medisch specialisten, agro-adviseurs, projectontwikkelaars en ondernemers. Ik was verbaasd over onze raakvlakken op het gebied van voeding en gezondheid.”

Aan het woord is dr. Esther de Vries van het topklinisch Jeroen Bosch Ziekenhuis (JBZ) in Den Bosch. Ze stond aan de wieg van het EVAA. Behalve dat ze kinderarts is bij het JBZ, heeft ze een wetenschapsaanstelling binnen het ziekenhuis. “Het leek me interessant om voeding te koppelen aan afweer en allergie. Zo is het EVAA ontstaan. In de aanjaagperiode is veel gepraat. We waren vooral aan het bouwen. Het is mooi dat er nu daadwerkelijk garen op de klos komt. Projecten draaien volop.” Een voorbeeld daarvan zijn de Zorgpaden. Dr. de Vries geeft uitleg. “Bij de Zorgpaden krijgen patiënten hoogwaardige kwalitatieve zorg van een multidisciplinair team. De lijntjes tussen de behandelaars zijn kort. Als de Zorgpaden een succes worden, dan leidt dat tot gefundeerde antwoorden rondom afweer en allergie. Niet alleen onze eigen patiëntengroep heeft daar wat aan. De resultaten kunnen we immers doorvertalen naar een grotere populatie.”
 
Nichemelk
Nichemelk is een ander voorbeeld van een succesvol EVAA-project. “Ook hierbij zijn we de aanjaagfase intussen voorbij”, vertelt ze. Ambitieuze ondernemers timmeren al jarenlang samen aan de weg om de claim te kunnen leggen voor de gezonde werking van hun paarden- en kamelenmelk. Voor deze groep ondernemers is deze claim belangrijk. Het biedt businessperspectief en kansen voor ketenontwikkeling. “Voor patiënten is het belangrijk om te weten dat voeding werkt zoals het bedoeld is. Het uitvoeren van een wetenschappelijk onderzoek kan leiden tot het veelgevraagde bewijs. Op dit moment is het project in de fase van medisch ethische toetsing. Geïnteresseerden kunnen zich wenden tot de projectmanager voor informatie.

Verfrissend

Samenwerken is het sleutelwoord bij Fhealinc. De nieuwe verbindingen die ontstaan noemt dr. de Vries ‘verfrissend’. “Bij Fhealinc ben ik in contact gekomen met partijen die ik normaal gesproken niet snel spreek. In het begin was dat wennen. Je spreekt elkaars taal niet. Maar als je eenmaal samen aan de slag gaat, dan leer je elkaar te verstaan. Daarin schuilt het succes van Fhealinc.”
Volgens de kinderarts zijn de mensen achter Fhealinc de drijvende kracht van het samenwerkingsverband. “Ze zijn enthousiast en hebben de drive ergens voor te gaan. Bovendien kunnen ze over muren heen kijken. Dat is onmisbaar in zo’n samenwerkingsband.”
 
Meer weten over het EVAA? Neem contact op met EVAA-projectmanager Lotte Rijksen via (06) 42778547 of c.rijksen@crconsult.nl. Voor vragen over Fhealinc is programmamanager Ruud Hoosemans bereikbaar via (06) 21212445 of r.hoosemans@fhealinc.nl.

Meer informatie over Food & Feed Noordoost-Brabant:

Bekijk het complete instantieprofiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!