Gemeente Lochem en AOC Oost bezig met agrarische leerwerkplaats
- 2 nov., 2016
- Onderwijs & Training
- Bron: Gemeente Lochem
AOC Oost en de gemeente Lochem hebben een intentieverklaring getekend om samen te werken aan een agrarische leerwerkplaats. Hierin doen mbo-leerlingen van de opleiding loonwerk en mensen die al in de agrosector werken praktische kennis op bij bedrijven in deze sector.
Het doel is om het praktijkonderwijs nauwer met het bedrijfsleven te verbinden. De agrarische leerwerkplaats start vanaf het nieuwe schooljaar 2017. Met de intentieverklaring slaan AOC Oost en de gemeente Lochem de handen ineen om de verduurzaming van de landbouwsector een impuls te geven. De factor arbeid speelt daarin een belangrijke rol: goed opgeleid personeel is essentieel voor (mkb-)bedrijven in de agrosector om innovaties in de toekomst het hoofd te kunnen bieden. Door onderwijs en bedrijfsleven samen lerend te laten optrekken, worden de behoeften aan toekomstige competenties en skills duidelijker en kan het onderwijs zich praktijkgericht vernieuwen.
Circulair ondernemen bij agrarische bedrijven
Wethouder Jan Kottelenberg van Economische Zaken en Werkgelegenheid: “We zien dat circulair ondernemen bij steeds meer agrarische bedrijven in het DNA komt. Tegelijkertijd nemen innovaties op het gebied van verduurzaming een enorme vlucht. We willen voorkomen dat de leerlingen van nu de boot missen; zij zijn de medewerkers van de toekomst. Anderzijds slaan de ondernemers in de toekomst de plank mis als zij en hun medewerkers niet de benodigde capaciteiten hebben. Zo snijdt in de agrarische leerwerkplaats het mes aan twee kanten.”
AOC Oost zoekt bedrijven
AOC Oost zoekt de samenwerking met bedrijven zodat mbo-leerlingen en mensen die in de groene sectoren werken vanaf volgend schooljaar concreet en praktisch leren en kennis kunnen maken met de op dit moment beschikbare innovaties, zoals de nieuwste machines, apparaten, sensoren en met SMART en biobased technologieën. Gerben Kleine Haar, werkveldleider Agro bij AOC Oost: “Binnen het praktijkcentrum willen we intensief samenwerken met Cumela, Aventus Agrotechniek, het hbo en andere partijen uit de sector. Het praktijkcentrum moet een ontmoetingsplaats worden voor alle betrokkenen uit de sector Agro (loonwerk, veehouderij, akkerbouw, etc.) waar we gezamenlijk de medewerkers van nu en van de toekomst opleiden, kennis delen en nieuwe kennis opdoen.” Het is de bedoeling dat de agrarische leerwerkplaats een regionale functie gaat krijgen, waarbij de focus ligt op precisielandbouw en slimme agrologistiek.
Agro Innovatiecentrum
De agrarische leerwerkplaats is verbonden met het Agro Innovatiecentrum, één van de pijlers uit de Economische Agenda 2016-2017, waarmee de gemeenteraad in oktober instemde. Het innovatiecentrum gaat zich in brede zin richten op het versterken van de agro-, groen- en maakbedrijven-gerelateerde economie. Dit gebeurt in samenwerking met de Industriële Kring Lochem, LTO Noord, AOC Oost en het Cleantech Center Zutphen. Komend jaar draagt de gemeente Lochem € 25.000 bij aan de opstartkosten. Daarmee kiest de gemeente in de Cleantech-regio voor de agribusiness-sector en wordt een link gelegd naar SMART Industries in de Achterhoek.
Meer informatie over Cleantech Center:
Bekijk het complete instantieprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!