HAS Hogeschool houdt trendcollege ‘Kennismaking met de insectenketen’

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: HAS Hogeschool

Voor ondernemers die geïnteresseerd zijn in het grootschalig produceren en verwerken van eetbare insecten voor de commerciële markten houdt HAS Hogeschool in samenwerking met New Generation Nutrition (NGN) op 25 maart 2015 een trendcollege voor ondernemers.

HAS Hogeschool houdt trendcollege ‘Kennismaking met de insectenketen’

Tijdens dit college wordt inzicht verkregen in de bestaande insectenketen in Nederland en de rest van Europa.

Hoe schakel je om naar insectenkweek?

Vanuit de agrarische sector en van (oud)studenten van de diverse agrarische opleidingen ontstaat steeds meer interesse voor insectenkweek en/of het omschakelen van varkens(op)fok of champignonteelt naar insectenkweek. Maar hoe begin je als ondernemer met insectenkweek? Wat heb je nodig en waar kun je goede voorbeelden bekijken? Dit zijn zo een paar vragen die gesteld worden door ondernemers die insecten willen gaan kweken.

Trial and error

De realiteit is dat de antwoorden niet op straat liggen. Insectenkweek is een kwestie van trial and error, nog niet alles is tot in de puntjes uitgezocht en vastgelegd. Dit is de aanleiding voor het organiseren van een bijeenkomst  waar deelnemers de basiskennis aangereikt krijgen voor het opstarten van insectenkweek. Het college geeft informatie over de huidige markt, marktkansen en wetgeving die betrekking heeft op  insectenproductie en de verwerking voor zowel feed als food toepassingen.

Handvatten krijgen om te starten met insecten

Ook geven experts antwoord op praktische ondernemersvragen. Vragen die aan de orde komen zijn onder meer: hoe begin ik met insectenkweek? Welk insectensoort ga ik kweken? Wat heb ik daar voor nodig? Ik schrijf een businessplan en waar vind ik marktcijfers? Hoeveel ruimte heb ik nodig? Waar kan ik terecht voor relevante kennis? Het college geeft een overzicht van aanwezige kennis en ervaring en geeft handvatten om te starten in de commerciële insectenketen.

Insectensector steeds groter en professioneler

De insectensector in Nederland begint langzaam steeds groter en professioneler te worden. Dit uit zich onder meer door het oprichten van de Vereniging van Nederlandse Insecten Kwekers (VENIK), het International Insect Centre (IIC), Insectpoint in Lelystad en het binnenkort inrichten InsectLab bij HAS Hogeschool. Ook in België is deze sector in opkomst. Dit blijkt onder meer uit de insectenproducten afkomstig van Belgische producenten die in Nederlandse en Belgische supermarktketens verkocht worden.

Cursus in ontwikkeling

Het trendcollege wordt gegeven door HAS Hogeschool en New Generation Nutrition (NGN). Het college is opgezet in samenwerking met Venik, Wageningen Universiteit en Insectpoint en wordt financieel mogelijk gemaakt door Ondernemerslift+ en HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen. Als vervolg op dit trendcollege is een cursus in ontwikkeling voor het opzetten van (grootschalige) insectenproductie en alles wat daarbij komt kijken.

Programma trendcollege

Plaats: HAS Hogeschool, Onderwijsboulevard Den Bosch
Datum: 25 maart 2015
Tijd: 8.30 – 12.00 uur
Kosten: €75,00 per deelnemer (excl. btw)
Optioneel: Rondleiding door de faciliteiten voor insectenkweek en verwerking bij HAS Hogeschool

Meer informatie? Kijk op de website van HAS Kennistransfer en Bedrijfsopleidingen.

Meer informatie over OndernemersLift+:

Bekijk het complete instantieprofiel

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Jures Techniek Professionele reiniging voor de voedingsmiddelen industrie?

Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche