HAS Hogeschool start met Lectorraad coöperatie & cocreatie

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: HAS Hogeschool

De nieuwe lectorraad gaat een bijdrage leveren aan voedselvraagstukken en ziet Den Bosch als coöperatief hart.

HAS Hogeschool start met Lectorraad coöperatie & cocreatie

HAS Hogeschool heeft per 1 oktober 2013 een nieuwe Lectorraad ingesteld: coöperatie en cocreatie. Deze internationaal georiënteerde Lectorraad wordt mede mogelijk gemaakt door de lokale Rabobanken Kring Noordoost Brabant en Rabobank Foundation in afstemming met ZLTO, LLTB, NCR en Coopnet en wordt van onderaf door de studenten Charlotte Pompe en Max Willems opgebouwd. Binnen de raad zijn twee lectoren benoemd: Pierre van Hedel (directeur Rabobank Foundation) en Roger Engelberts (directeur Imagro en Koos & Co’s). Het vormt een nieuwe beweging gericht op coöperatief ondernemerschap in de agrofood en daarbuiten, zowel in Nederland als internationaal.

HAS Hogeschool werkt nauw samen met de Rabobank. Deze bank heeft veel ervaring met coöperatief ondernemen. “Daarom zijn we blij dat de bank bereid is dit lectoraat te ondersteunen”, zegt Frederike Praasterink, lid College van Bestuur van HAS Hogeschool. Wij werken vanuit het principe ‘talentbased onderwijs’; wij gaan uit van de denkkracht en ambitie van jonge mensen. Studenten gaan dit mee trekken.’’

Nederland in het algemeen en HAS Hogeschool in het bijzonder heeft in de ogen van Praasterink de kennis en kunde in huis om een significante bijdrage te leveren aan de wereldvoedselvoorziening en een duurzame economische ontwikkeling, bijvoorbeeld gebaseerd op het principe van shared value. “Wij willen het middel co-operatie en co-creatie daarvoor inzetten.’’ Met een nieuwe Lectorraad wil HAS Hogeschool een beweging starten. ‘’Het is een lectoraat gevormd door een coöperatieve Lectorraad. We zien dit als een Raad met clubgevoel, een co-creërende beweging’’, geven de lectoren Engelberts en Van Hedel aan.

Waarde toevoegen

Joep Kok en Martin Houben, directeuren van respectievelijk Rabobank Bernheze Maasland en Rabobank Hart van Brabant hechten er waarde aan dat HAS Hogeschool een dergelijke Lectorraad opricht. Kok: “Binnen de agrofoodsector is een groot deel van het bedrijfsleven coöperatief georganiseerd. In het verleden gebeurde dit vooral om economische waarde toe te voegen. Door meer vanuit gedeelde waarden te denken en coöperaties anders op te zetten, dragen ze nu ook bij aan een maatschappelijk breder geaccepteerde agrofoodsector’’ Houben vult aan: “De wat meer rationele grote agrofoodcoöperaties kunnen leren van de nieuwe lokaal verankerde coöperaties met aandacht voor de zachte waarden. En vice versa. Dat proces ondersteunt de Rabobank graag.”

Insteek Lectorraad

De nieuwe Lectorraad richt zich op coöperaties binnen de agrofoodsector, het coöperatieve model bij innovatieprogramma’s en de coöperatieve samenwerking in nieuwe businessmodellen. Daarnaast wil de Lectorraad jongerenparticipatie bij bestaande coöperaties versterken en heeft de raad een internationale blik: het wil een impuls geven aan coöperatieve samenwerking in de primaire sector, op een co-creatieve manier. Lector Pierre van Hedel, zojuist terug van een reis naar spaar- en kredietcoöperaties in Rwanda en koffiecoöperaties in Oeganda: “Wij gaan in alles wat wij doen uit van co-operatie en co-creatie. Vanuit de Rabobank Foundation doe ik dat vanuit een internationale context.’’

Via deze Lectorraad wil HAS Hogeschool bijdragen aan onderwijsvernieuwing, docenten verder professionaliseren, haar dienstverlening naar de markt vergroten, kennisontwikkeling bewerkstelligen en haar externe internationale oriëntatie en profilering versterken. Mede-initiatiefnemer en studente Charlotte Pompe: “We werken met gemotiveerde studenten die projecten met een maatschappelijke meerwaarde opzetten en de brug slaan naar “working life”. Studenten spelen een grote rol in deze Lectorraad.”

Door het opzetten en bij elkaar brengen van nieuwe combinaties kan er veel meer dan voor mogelijk werd gehouden. “Branchevreemd gaan levert ongekende nieuwe inzichten in voedselproductie en groen. Door ontkokeren en ontgrenzen ontstaat er een kennis-explosie die resultaat oplevert. Een mooie beweging om gestalte te geven’’, aldus Engelberts.

Meer informatie over HAS Hogeschool:

Bekijk het complete profiel

Jures Techniek Professionele reiniging voor de voedingsmiddelen industrie?

Jures Techniek heeft meer dan 20 jaar ervaring in de branche