Het stilste lab van Nederland komt in Nijmegen
- 23 jul., 2014
- Onderwijs & Training
- Bron: Radboud Universiteit Nijmegen
Om piepkleine bewegingen van piepkleine deeltjes te kunnen meten, is het belangrijk om verstorende trillingen uit te bannen. Daarom krijgt het lab van het Institute for Molecules and Materials van de Radboud Universiteit twee ruimtes die bijzonder trillingsvrij zijn.
In het Nijmeegse ‘Nanolab’ werken onderzoekers met Scanning Probe Microscopy (SPM): een verzamelnaam voor apparaten die oppervlakten met een naald (probe) aftasten (scannen) en zo de eigenschappen van dat oppervlakte in beeld brengen. Met de apparaten kun je bijvoorbeeld de ordening van grote moleculen bepalen en reacties in real time volgen. Het lab herbergt verschillende van dergelijke apparaten, die allemaal werken bij kamertemperatuur.
Nog stiller
Voor het werk van Alexander Ako Khajetoorians, die per 1 september als hoogleraar Scanning Probe Microscopy aan de slag gaat aan de Radboud Universiteit en die nog veel kleinere structuren onderzoekt, voldoen de bestaande apparaten echter niet. En ook het lab zelf behoeft aanpassing, want hoewel het huidige SPM-lab trillingsarm is, moet en kan het nóg stiller.
Veel beton
Khajetoorians gaat experimenten opzetten met magnetische spins die hij bij extreem lage temperaturen (30 microKelvin, net boven het absolute nulpunt) wil bestuderen en manipuleren. Daarvoor komt er een lab met twee ruimtes, die elk rusten op een zes meter diepe fundering van een blok beton van 150 ton op zes trillingsdempers. Het lab wordt daarmee het meest trillingsvrije van Nederland.
Meer informatie over Mercator Technology & Science Park:
Bekijk het complete instantieprofiel
Meer informatie over Radboud Universiteit Nijmegen:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!