Innoveren en duurzaam investeren gaan hand in hand bij Bekkers Metaalspuitwerken
- 24 sep., 2019
- Onderwijs & Training
De circulaire economie kent vele vormen. Eén ervan is het verduurzamen en hergebruiken van machineonderdelen, een vakmanschap dat vraagt om extreme precisie. Bij Bekkers Metaalspuitwerken B.V. beheren ze dat specialisme niet alleen, ze brengen tevens nieuwe generaties die knowhow bij. Ook dat is consolideren immers.
Algemeen directeur Rob Didden legt uit wat het specialisme thermisch spuiten inhoudt: “Het is een oppervlaktebehandeling van metalen. Er wordt een oppervlaktelaag aangebracht door het verhitten van draad of poeder. Hiermee bescherm je het bestaande onderdeel en is eventuele slijtage te herstellen, waardoor alles weer nauwkeurig past en werkt. Het is een hele mooie manier om vaak dure dan wel zeldzame machinedelen te hergebruiken en nieuwe extra te beschermen. Het bespaart behoorlijk op kosten en past helemaal in de circulaire wijze waarop steeds meer bedrijven werken.”
Flexibel en veelomvattend
Reviseren en repareren van onderdelen middels lassen, thermisch spuiten en verspanen. Van een piepklein asje tot een enorme walsrol, het kan allemaal bij Bekkers Metaalspuitwerken, net als het extra versterken en verduurzamen van nieuwe onderdelen. Rob: “We doen dat voor de meest uiteenlopende sectoren, van de offshore tot afvalverwerking maar ook in de farmacie en zelfs voor een Franse opdrachtgever die in de railsystemenen voor spoorwegen actief is. Regulier onderhoud of spoedklussen, het kan allemaal.” Hij vertelt dat de meeste klanten zich bevinden in een straal van honderd kilometer rond het bedrijf maar ook dat hierop genoeg uitzonderingen zijn, in zowel Nederland als daarbuiten. “Je groeit mee met je klanten en sommigen verhuizen maar blijven ons trouw, mede vanwege onze service een aanpak.”
Jonge mensen motiveren
Over trouw gesproken… Het team van Bekkers Metaalspuitwerken kent eveneens weinig wisselingen. “Het verloop is minimaal”, vertelt directeur Didden. “Mensen hebben het hier veelal naar de zin.” Wel is het ook hier niet eenvoudig jonge aanwas te vinden, geeft hij toe. Daar wordt volop in geïnvesteerd, onder meer door actief de samenwerking op te zoeken met het onderwijs in de wijde regio en zowel stageplaatsen als leerwerkplaatsen mogelijk te maken. Natuurlijk in de hoop dat er een klik is en mensen blijven. “We vinden het belangrijk dat leerlingen echt kennis kunnen maken met de verschillende disciplines. We koppelen ze dus aan ervaren mensen en laten ze rouleren, om met zo veel mogelijk werkzaamheden kennis te kunnen maken.”
Imago
Een belangrijk punt van zorg is volgens Didden nog altijd het imago dat kleeft aan veel technisch werk. “Het wordt nog te vaak als zwaar en vuil gezien. Terwijl je op sommige werkplekken in de techniek van de grond kunt eten.” Het komt volgens hem onder meer doordat media nog altijd vooral de spektakelfoto’s plaatsen met veel rondvliegende vonken, die een zeer eenzijdig beeld in stand houden. “Mede daarom willen we aan zo veel mogelijk jonge mensen laten zien dat het ook anders kan gaan. Onderdeel zijn van het RegioinBedrijf netwerk helpt daarbij, we zijn op die manier al meermaals met onderwijsinstellingen in contact gekomen, waar ze ook niet altijd weten wat er allemaal mogelijk is.” Zo probeert zijn bedrijf een eigen bijdrage te leveren aan duurzaamheid, door jonge mensen bij te brengen hoe hergebruik en het beter beschermen van machineonderdelen de circulaire economie versterkt.
Meer informatie over BEKKERS METAALSPUITWERKEN B.V.:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!