Input van studenten en docenten leidt tot praktijkgericht opleidingsaanbod
- 14 jun., 2018
- Onderwijs & Training
Voor de invulling van haar opleidingsprogramma werkt Avans+ continu samen met het bedrijfsleven. Het is precies de reden dat docenten niet in vaste dienst zijn, maar juist werken in het vakgebied waarover ze doceren.
Behalve tien studierichtingen voor individuele studenten, biedt de opleider ook op maat gemaakte opleidingen voor groepen werknemers bij bedrijven. Voor die laatste variant ontwikkelt Avans+ opleidingen die aansluiten op een vraagstuk van een bedrijf. Gemiddeld sluiten zo’n 12 tot 25 medewerkers aan, maar er waren ook eens 56 medewerkers die via hun werkgever een Management Development traject volgden.
Eindsprint
Niet langer dan een jaar duren de opleidingen, want professionals die naast hun baan studeren, zien graag een begin en eind. Operationeel directeur Ludo de Bie: “Zo houden ze zicht op de eindsprint. Het merendeel van de opleidingen start traditioneel in september.”
Opleidingsprogramma
Doordat nagenoeg alle professionals die opnieuw in de schoolbanken kruipen zich al op de arbeidsmarkt bevinden, is van daaruit veel contact met bedrijven. De Bie: “Met hen staan we altijd in contact: welke thema’s spelen er en waar is op dit moment behoefte aan? Hiermee creëren we een constante wisselwerking en blijven we opleidingen vernieuwen.” De docenten die voor de klas staan, zijn niet in dienst bij Avans+ en dat heeft een reden. “Het heeft alles te maken met de praktijkgerichtheid van de opleidingen. We werken met freelancers die actief zijn in het vakgebied dat ze hier doceren.” De opleider heeft op deze manier een gigantisch groot netwerk om zich heen weten te verzamelen.
Opleidingen op maat
4000 nieuwe, individuele deelnemers verwelkomt Avans+ nu op jaarbasis. Opleidingen op maat verzorgt ze voor groepen medewerkers bij een bedrijf, op basis van een specifiek vraagstuk.” Voordat daarmee wordt gestart, stemt Avans+ af wat er precies aan de hand is, waarvoor deelnemers verder opgeleid mogen worden en wat het resultaat moet zijn. “Draagvlak is heel belangrijk. In tegenstelling tot een opleiding voor individuele studenten, is het bedrijf de initiator. Precies om die reden houden we intakegesprekken, zodat we zeker weten dat sprake is van voldoende motivatie.”
De opleider voelt dan ook een resultaatverplichting voor de circa 25 opleidingen die ze per jaar op maat verzorgt. Het komt wel eens voor dat de lessen van de op maat verzorgde opleidingen niet in huis bij het bedrijf maar op een externe locatie worden gegeven. “Het volgen van lessen in de werkomgeving kan een nadelig effect hebben, je bent sneller afgeleid door het werk”, weet De Bie.
Vooruitziende blik
Inspelen op de actualiteit binnen de opleidingen heeft een constante factor van aandacht. “Voordat we van start gingen met de opleiding verpleegkunde, konden we het tekort aan hbo-geschoolde verpleegkundigen voorzien. Inmiddels verzorgen we voor tien ziekenhuizen een interne HBO V opleiding.” Daarbij maakt ze zoveel mogelijk gebruik van de eigen omgeving van ieder ziekenhuis. “Van 200 deelnemers zijn we nu gegroeid naar 450 deelnemers.” Het merendeel daarvan is mbo-geschoold en volgt van een 2,5 jarig traject. Binnen die periode komen ze op het gewenste niveau. De methoden en de technieken die tijdens de opleidingen worden gebruikt, zijn afgestemd op een doelgroep die al dagelijks in een ziekenhuis werkt.
Auteur: Carline Klijn – van Best
Meer informatie over Avans+:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!