Intracoat verwerkt luchtkalk tot bruikbare producten
- 27 jun., 2016
- Bouw
- Bron: Intracoat
De mens gebruikt al kalkhoudende producten sinds het ontstaan van de beschaving. Om te voorzien in zijn belangrijkste levensbehoeften (bouwen, mobiliteit, voedsel, gezondheid en bescherming van zijn omgeving), haalt hij deze materialen uit de natuur.
Honderden miljoenen jaren geleden hebben ontelbare calciumresten van dode organismen zich vermengd met water. Deze calciumresten hebben zich vermengd met koolzuurgas en zo is kalksteen ontstaan. Deze kalksteen heeft zich afgezet en opgehoopt op de bodem van de zeeën en oceanen. Ze werden samengeperst door de druk van de afzettingen die er boven op lagen. Door de bewegingen van de aardkorst is een deel van deze kalksteen aan de oppervlakte gekomen. Dit proces gaat nog steeds verder en de oceaan blijft een grote opvangbak voor atmosferische koolzuurgas. Hierdoor wordt het broeikaseffect beperkt en kan het leven op onze planeet zich in gunstige omstandigheden blijven ontwikkelen.
Sinds het stenen tijdperk gebruikt de mens kalkgesteenten als bouwmateriaal of voor het aanleggen of het beschermen van het levensnoodzakelijke vuur. Waarschijnlijk werd op deze manier kalk ontdekt: de regen die op de kalkgesteenten viel (met daarin de resten van een vuur), deed een witachtige brij ontstaan: gebluste kalk.
Ongebluste kalk ontstaat door de kalksteen (calciumcarbonaat) te branden op 900 ?C. Het calciumcarbonaat wordt daarbij ontbonden in calciumoxide (CaO, ongebluste kalk) en koolzuurgas CO?. Deze ongebluste kalk kan worden geblust. Zo ontstaat calciumhydroxyde (Ca(OH)?). Door ongebluste kalk met veel water te verbinden ontstaat een gemakkelijk te verwerken suspensie: kalkdeeg.
Ongeveer 4000 jaar voor onze tijdrekening gebruiken de Egyptenaren gebluste kalk als mortel en als pleister. Vanuit Egypte verspreidt het gebruik van kalk zich over de Griekse en daarna over de Romeinse beschaving. In de loop van de tijd worden er steeds meer toepassingsmogelijkheden ontdekt zoals: bleken van doeken, medische toepassingen, drainering van landbouwgrond, droogmaking van vochtige gronden, het vastmetselen van stenen en het afwerken van wanden.
Kalkproducten kunnen in twee groepen worden ingedeeld. De indeling is gebaseerd op het uithardingsproces. De eerste groep is luchtkalk. Bij luchtkalk versteent de kalk door het opnemen van koolzuurgas. Groep twee bevat de hydraulische kalk. Deze kalken verharden onder invloed van water.
Binnen Intracoat wordt er gewerkt met luchtkalk. Deze grondstof wordt op de volgende manier verwerkt.
Door de kalksteen kluiten in een bak met water te storten worden deze kluiten geblust. Door de warmte ontwikkeling (chemische reactie) vallen de kluiten uiteen. Water dringt door in de rest van de kluit. Water gaat koken. Laten uitkoken, daarna met veel water afroeren. Zo ontstaat kalkdeeg.
Het kalkdeeg kan direct gebruikt worden bij het stukadoren. Tevens is het kalkdeeg de grondstof voor onze schuurkalk en kalkmortel.
Kalkdeeg
De Intracoat kalkdeeg wordt toegepast om wanden en plafonds glad af te werken
Intracoat kalkdeeg is een natuurproduct en vervaardigd uit zeer zuivere kluitkalk, die met een overmaat aan water geblust is, waardoor een zeer soepel en gemakkelijk verwerkbaar materiaal wordt verkregen. Intracoat kalkdeeg bevat geen chemische hulpstoffen.
Minimale verwerkingstemperatuur van de ondergrond en de omgeving + 1 ?C
Kalkdeeg moet vorstvrij bewaard worden in gesloten verpakking.
Kalkdeeg voor pleisterwerk is alleen geschikt voor verwerking binnen.
Schuurkalk
De Intracoat schuurkalk wordt toegepast op wanden en plafonds. Doordat er een fijne zandkorrel in de Intracoat schuurkalk is verwerkt kan de stukadoor een structuur aanbrengen.
Intracoat schuurkalk is een natuurlijk mineraal product, vervaardigd uit nat gebluste kalk en zilverzand.
Minimale verwerkingstemperatuur van de ondergrond en de omgeving: +1 ?C
Schuurkalk moet vorstvrij bewaard worden in gesloten verpakking
Schuurkalk voor schuurwerk is alleen geschikt voor verwerking binnen.
Kalkmortel
Intracoat kalkmortel bestaat uit 1 deel kalkdeeg en 6 delen rivierzand. De kalkmortel wordt toegepast als raaplaag en kan op steenachtige ondergronden worden gebruikt. Een eigenschap van de kalkmortel is dat het ademend is waardoor de vochthuishouding gunstig wordt beïnvloed.
Voordelen van luchtkalk
Luchtkalk producten worden toegepast in mortels, pleisterwerk, en als witkalk. Luchtkalk bestaat uit zeer kleine en poreuze deeltjes hierdoor is ze uitstekend geschikt om gedurende langere tijd vrij veel water vast te houden. Zodat kalkmortel voor langere tijd kan beschikken over vrij water, zonder dat dit wordt opgenomen door de steen. Hierdoor zal de uitharding van de cement zo volledig mogelijk plaatsvinden. Dit heeft uiteraard een positieve werking op de uiteindelijke sterkte van de mortel. Luchtkalk heeft de volgende voordelen:
- Verbeteren van de verwerkbaarheid van mortels
- Minder kans op ontmenging dus minder mortel opsteken in de kuip
- Vasthouden van vocht t.b.v. een betere verharding
- Verhoogt de vervormbaarheid van het stukadoorswerk, daardoor minder scheuren.
- Luchtkalk is een natuurlijk product
- Vochtregulerend vermogen, voorkomt daarmee condensatie en schimmels
- Desinfecterende werking
- Voorkomen/verminderen van witte uitslag op de gevel