Microbioloog krijgt opnieuw grote Europese subsidie
- 9 sep., 2013
- Onderwijs & Training
- Bron: Radboud Universiteit Nijmegen
Mike Jetten, hoogleraar microbiologie aan de Radboud Universiteit, krijgt voor de tweede keer een ERC advanced grant, een Europese subsidie van 2,5 miljoen euro. Dat is niet eerder vertoond.
Mike Jetten ontdekte in 2006 een bacterie in het Twentekanaal die in staat bleek om methaan zonder zuurstof om te zetten in het minder schadelijke CO2. Tot die tijd werd algemeen aangenomen dat afbraak van methaan zonder zuurstof niet mogelijk was. De bacterie is inmiddels ook op veel andere plaatsen in de wereld gevonden
Verder onderzoek
Met de subsidie wil Jetten de bacterie nog verder onderzoeken: ‘We hebben al ontdekt dat deze bacterie een aantal heel ongewone eigenschappen heeft. Zo maakt hij zelf zuurstof uit stikstofmonoxide en gebruikt dat direct weer om methaan te verbranden. Ook heeft hij een afwijkende celstructuur. We hopen nu alle genetische en moleculaire bijzonderheden van deze bacterie uit te pluizen. Dat zal uiteindelijk ook helpen om industriële toepassing mogelijk te maken.'
Waterzuivering
In 2008 kreeg Jetten zijn eerste ERC advanced grant voor onderzoek naar de anammox-bacterie. Anammox zet stikstofverbindingen om in stikstofgas zonder zuurstof te gebruiken. Dat is een handige en kostenbesparende eigenschap voor afvalwaterzuivering. De bacterie wordt inmiddels wereldwijd ingezet.
Vier ERC's in Nijmegen
Moleculair bioloog Henk Stunnenberg en natuurkundigen Theo Rasing en Mikhaïl Katsnelson krijgen ieder ook een ERC advanced grant. Met de subsidie voor Jetten komt het totaal voor de Nijmeegse universiteit dit jaar op vier. De winnaars werken bovendien allemaal bij dezelfde faculteit, namelijk de Faculteit Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica.
Kijk hier voor meer informatie.
Meer informatie over Radboud Universiteit Nijmegen:
Bekijk het complete profiel
Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!