Nederland als gidsland in duurzaam bouwen
- 25 mrt., 2016
- Bouw
- Bron: Q-vention
Tijdens het VNG-congres ‘Pionieren in de Polder, duurzaam vernieuwen en verbinden’ op 7 en 8 juni 2016 in Hangar 32 op Schiphol-Oost zal ook Q-vention als exposant aanwezig zijn.
Ben Verstraten zal tijdens het VNG-Congres 2016 op stand 49 laten zien waarom EBS, de biologische versie van EPS, als bouwmateriaal de toekomst heeft. Geëxpandeerd Biostyreen (EBS) of biologisch piepschuim is voor de meeste mensen niet het eerste materiaal waar ze aan denken bij de bouw van een huis. Toch wordt dit materiaal al heel veel toegepast. En niet voor niets.
Duurzaamheid
Ed Nijpels, ex-minister van Volkshuisvesting omschreef het materiaal eens als volgt: "EPS kan heel goed de grond in. Het draagt niet bij aan bodemverontreiniging. Het verteert niet en over dertig jaar ligt het er nog op precies dezelfde manier bij. Je kunt het dus altijd weer heel gemakkelijk weghalen. Maar ook voor de woningbouw zag hij al kansen. Nijpels: “Als je kijkt naar de eigenschappen van EPS en naar de mate van duurzaamheid, dan is EPS een heel goed middel in vergelijking met andere vormen van isolatie."
Q-vention gaat, samen met verschillende partijen in de keten, turn-key totaaloplossingen van EBS aanbieden. De gepatenteerde EBS Building Blocks? van Sarda zijn vorm gegeven als grote lichtgewicht Lego©-stenen, die, indien gewenst, lokaal geproduceerd en verwerkt kunnen worden. Hiermee biedt EBS zeer veel kansen en oplossingen:
- EBS: hele hoge isolatiewaarde, in koude gebieden blijft warmte binnen, in warme gebieden juist buiten. Het gebruik is mogelijk voor vloeren, muren en daken.
- EBS: bouwen kost weinig energie, zowel door het lage gewicht als door de eenvoud van de constructie. Ook de benodigde energie (CO2-uitstoot) voor transport neemt af.
- EBS: bebouwing vereist door lager gewicht minder zware fundering, vaak zonder heipalen; een besparing in tijd en geld. EPS wordt zelf al – bewezen – gebruikt als fundering.
- EBS: nu al bouwen naar de Nederlandse richtlijnen van 2020 voor EPC (Energie Prestatie Coëfficiënt), namelijk een EPC van 0.
- EBS: bewezen mogelijkheid om energie neutrale woningen te bouwen die geen gebruik meer hoeven te maken van de infrastructuur voor gas en elektriciteit.
- EBS: volledig recyclebaar, waardoor afbraak van woningen, nieuwe grondstof genereert.
- En zo zijn nog vele voordelen op te noemen.
Grote bedreigingen van nu kunnen we gezamenlijk omzetten in kansen. EBS kan zorgen voor een fundamentele omwenteling naar een prachtig mooi nieuw evenwicht tussen natuur en economie. Economische groei is mogelijk zonder toename van CO2-emissies.
Omdat bouwen met EBS eenvoudig en betaalbaar is, biedt het oplossingen bij huisvestingsproblemen. EBS is o.a. aardbevingsbestendig, brandveilig, warmte- en geluidsisolerend. Het is dus de ideale (nood)oplossing voor het snel en betaalbaar invullen van (semi)permanente bebouwing van terreinen voor bijvoorbeeld starters, senioren, tijdelijke opvang van vluchtelingen of statushouders en andere sociale woningbouw. Kortom: overal waar snel en verstandig met minder financiële middelen gebouwd moet worden.
Meer informatie over Q-VENTION:
Bekijk het complete bedrijfsprofiel