Nieuwe opleiding Food & Future verbindt vakgebieden

  • Agrofood & Biobased
  • Bron: Curio

Wat voor een leven heeft die hamburger eigenlijk geleid? Met Food & Future geeft Curio een nieuwe opleiding vorm die studenten een diepgaande kennis biedt over bewerking, verwerking en verpakking van voedsel, maar ook over vervanging van ongezonde ingrediënten door iets gezonders (‘foodswaps’).

Nieuwe opleiding Food & Future verbindt vakgebieden

Voor de onderwijsontwikkelaars van Curio was de vormgeving van de opleiding een grote uitdaging.

“Jullie hebben goud in handen”, zei Miriam Haagh, wethouder Gezondheid, Wijkaanpak en Leren van de gemeente Breda na het bijwonen van de introductie over de nieuwe opleiding Food & Future binnen Curio. 

Dat goud is er niet zomaar gekomen. Het startte twee jaar geleden met de opdracht aan de projectgroep Groei om de krachten te bundelen tussen de groene sector en de opleidingen binnen horeca en bakkerij. De projectgroep kreeg carte blanche voor een leervraag-gestuurd onderwijsconcept, mét volledige steun van de directeur. Zo gingen drie gedreven en enthousiaste onderwijsontwikkelaars van start, ieder vanuit hun eigen expertise: Aukje van Dreumel, Carola de Kanter en projectleider Robert Mens.

Voedselketen

De projectgroep wist alleen dat de opleiding over gezonde voeding moest gaan. Al snel signaleerden ze dat er geen mbo-opleidingen signaleerden ze dat er geen mbo-opleidingen zijn die zich richten op gezonde voeding. Carola de Kanter: “Koksopleidingen zijn gefocust op restaurant-eten, maar vraagstukken met betrekking tot de voedseltransitie, verbinding met het milieu, verkorten van voedselketens en contact met boeren komen in geen enkele opleiding voldoende aan de orde. En dat is wel hard nodig met het oog op de uitputting van de aarde.”

De contouren van de nieuwe opleiding werden steeds duidelijker. “Maar we zijn ook doeners,” vertelt Robert Mens. “Alleen schrijven over de nieuwe opleiding was voor ons te gemakkelijk. We wilden samen met de studenten aan de slag.”

Van grond tot mond

De projectgroep startte daarom afgelopen jaar met negentig studenten in een project van grond tot mond. Gedurende een half jaar lang kwamen een middag per week studenten van verschillende opleidingsjaren uit de veehouderij, plantenteelt, horeca en bakkerij bij elkaar. Ze presenteerden aan elkaar een kijkje ‘in de eigen keuken’.

Dit was niet alleen om richting te geven aan de nieuwe opleiding, maar het stimuleerde de studenten ook om breder te denken. “Koks en veehouders stonden naast elkaar broodjes te bakken,” vertelt Carola trots. “Ook stonden studenten met de voeten in de klei bij de plantentelers.”

Eye opener

De koks zagen voor het eerst kistkalveren en plofkippen, die nauwelijks nog leefden. Carola: “Stilaan beseften ze dat de hamburger op de barbecue voortkomt uit de voedselketen. Dieren en gewassen vormen de brandstoffen voor ons lichaam. Het welzijn van dieren en de zorg voor alles wat we kweken, is dus cruciaal voor ons eigen lichaam. Dat besef was een eye opener.”

“Het is niet genoeg dat we nieuwsgierigheid als kernwaarde benoemen, maar we moeten het ook faciliteren,” vervolgt Robert. “Daarom zetten we leergemeenschappen op, waarin studenten, medewerkers en onze samenwerkingspartners zich gezamenlijk buigen over vraagstukken die ons allen aangaan. Dan kom je tot echt leren. Nieuwsgierigheid moet dé intrinsieke motivatie zijn om naar de wereld te kijken.”

Opleiding in modules

Hierbij is vakkennis belangrijker dan ooit. De agrarische sector, groothandels, restaurants, de voedselsector en gemeentes denken mee in het nieuwe curriculum en de leervragen. Zo zijn ze gezamenlijk eigenaar van de opleiding. Carola:“Wij zijn zelf nieuwsgierig wat onze studenten na afloop van de opleiding gaan doen, want er zijn veel mogelijkheden. Dat is zo mooi aan dit nieuwe concept.”

En op termijn? Carola: “We dromen van een innovatiecentrum waarin de opleiding in modules wordt aangeboden. Dat past perfect bij onze doelgroep van 12-67 jaar en onze visie op een leven lang ontwikkelen.”

De laatste oproep is van Robert. Hij vraagt alle collega’s om de grenzen op te zoeken. “Heb lef met het inrichten van het nieuwe onderwijs. Laten we het gewoon doen, de samenleving vraagt erom en het maakt ons beroep nóg uitdagender.” 

Curio nieuwe naam voor vmbo-scholen en mbo-colleges in de regio Curio (sinds 1 september 2019 de nieuwe naam van ROC West-Brabant) is de beroepsopleider voor de regio West-Brabant. De onderwijsorganisatie bestaat uit acht mbo-colleges (circa 16.000 studenten) en negen vmbo-scholen (circa 9.000 leerlingen) op ruim 50 locaties in West-Brabant. Naast vmbo en mbo biedt ze onderwijs via de Praktijkschool Breda, Vavo (havo/vwo), Entree, Educatie en Bedrijfsopleidingen. Curio staat voor alles wat haar onderwijs verbindt: nieuwsgierigheid als basis voor talentontwikkeling bij leerlingen en studenten. Zo zijn ze optimaal voorbereid op de arbeidsmarkt van morgen. Daarmee voorziet Curio de regio West-Brabant van talenten, jong en oud, van 12-67 jaar, die het optimale uit zichzelf halen. Ze doet dat nadrukkelijk voor én zoveel mogelijk samen met het bedrijfsleven. www.curio.nl

Meer informatie over Curio:

Bekijk het complete profiel

Linkedin bedrijfspagina RegioinBedrijf Volg RegioinBedrijf op Linkedin

Volg RegioinBedrijf op LinkedIn en blijf op de hoogte van regionale ontwikkelingen!