Nijmeegse bedrijvenvereniging TPN West least energie
- 20 mrt., 2017
- Innovatie & MVO
- Bron: VNO-NCW Midden
Samen met VNO-NCW Midden en CCS Energie Advies heeft het bestuur van bedrijvenvereniging TPN West op 13 maart een Energy Work-out georganiseerd om een volgende stap te zetten tot energieneutraliteit.
Deze eerste stap op het vlak van energiebesparingsmaatregelen is onder andere gezet door het invullen van de MKB Energy CheckUp, de online energiescan voor het midden- en kleinbedrijf. Door de energiescan weten de ondernemers waar binnen het bedrijf besparingspotentieel zit.
Mondial College
De ondernemers waren te gast in het Mondial College, een voorbeeld omgeving als het gaat om onderwijs én duurzaamheid. Het is namelijk één van de eerste scholen in het voortgezet onderwijs die in het bezit is van een duurzaamheidscertificaat. Directeur Thomas Klein maakte bewuste keuzes bij de ontwikkeling van het gebouw. Ze hebben zonnecellen in het dak toegepast én duurzame verlichting voorziet het hele gebouw van licht.
Liever een lege portemonnee
Ook Harriët Tiemens, wethouder van de Gemeente Nijmegen, benadrukt het belang van energiebesparing binnen het bedrijfsleven. “De gemeente maakt investering in energiebesparingsmaatregelen mogelijk “, aldus de wethouder. Zo heeft de gemeente extra budget vrijgemaakt om de ondernemers te ondersteunen bij de grote opgave die ze hebben. Tiemens riep de ondernemers dan ook op om het budget optimaal te benutten.
Bewustwording
Bewustwording is de eerste stap tot succesvol energie-efficiënt ondernemen, ondernemers van de bedrijvenvereniging TPN West zijn bewust geworden van het besparingspotentieel door de MKB Energy CheckUp en kunnen nu concreet aan de slag!
Aan de slag
Het maken van de online energiescan is slechts een opstapje om energie te besparen. De Wet Milieubeheer verplicht ondernemers, met een elektriciteitsverbruik van 50.000 tot 200.000, om de erkende maatregelen uit te voeren. Voor het uitvoeren van deze maatregelen heeft een ondernemer natuurlijk geld nodig. De Gemeente Nijmegen is de eerste gemeente waar ondernemers ook op financieel vlak ontlast worden dankzij het MKB Energie Abonnement.
Wettelijke verplichting
Iedere ondernemer heeft naast de wettelijke verplichting zijn of haar eigen reden om aan de slag te gaan met energie. “Alewijnse is een familiebedrijf, kijkt vooruit en wil haar verantwoordelijkheid richting de regio pakken. Financiën spelen natuurlijk ook een rol”, aldus Bob Coumans, QESH Officer bij Alewijnse. Alewijnse is één van de vijf bedrijven die de kans heeft benut om gebruik te maken van het MKB Energy Abonnement.
MKB Energieabonnement
Christian Lorist, regiomanager bij VNO-NCW Midden vertelt de deelnemers over het MKB Energieabonnement “Het MKB Energieabonnement richt zich op het wegnemen van het financiële knelpunt. Het gaat om maatregelen die rendabel zijn, maar waarvoor de ondernemer geen eigen vermogen in wil steken of beslag wil leggen op zijn leencapaciteit. Per energiemaatregel of maatregelenpakket sluit de ondernemer een leasecontract af. De looptijd van deze contracten is langer dan de terugverdientijd maar aanzienlijk korter dan de technische levensduur van de maatregel “. Niet alleen de Gemeente Nijmegen is enthousiast over het lease contract maar Coumans geeft ook aan benieuwd te zijn naar het winstmodel van het abonnement en wil graag om tafel om de mogelijkheden voor Alewijnse te bespreken.
Meer informatie over VNO-NCW Midden:
Bekijk het complete instantieprofiel